null Beeld
Beeld

CommentaarBehandeling Palestijnen

Israël mag geen land van apartheid zijn, het is tijd voor serieuze zelfreflectie

Redactie Trouw

De Israëlische behandeling van de Palestijnse bevolking is een vorm van apartheid en daarvoor dient de staat vervolgd te worden. Dit concludeert de gezaghebbende internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een uitvoerig rapport over de toepassing van mensenrechten door de Israëlische overheden jegens Palestijnse bevolkingsgroepen.

Daarbij heeft HRW gekeken naar de behandeling van Palestijnen door Israëlische autoriteiten, het Israëlische beleid voor de bezette gebieden, de bouw van nederzettingen en de interpretatie en uitvoering van wetten. Het meest in het oog springt de in 2018 aangenomen Israëlische wet, waarin de staat Israël officieel gedefinieerd wordt als ‘Joodse staat’, ook al wonen er veel Palestijnen. In de bezette gebieden is sprake van grote rechtsongelijkheid tussen Palestijnen en Israëliërs en bevoordeling van de laatste groep.

Israël zelf was weinig onder de indruk van dit rapport, zo bleek uit de eerste reacties. En het is de vraag of dit tot enige aanpassing van het nederzettingenbeleid zal leiden. Israël is gebaat bij een status quo van de huidige situatie. De Palestijnse autoriteiten zijn verzwakt, verdeeld, corrupt en worden nauwelijks serieus genomen door Israël, of door de ook verdeelde Arabische wereld. Het enige land dat effectief druk kan uitoefenen op Israël zijn de Verenigde Staten onder leiding van de nieuwe president Joe Biden, die echter andere prioriteiten heeft.

Dit is géén kritiek op het bestaansrecht van Israël

Dat Israël zich schuldig maakt aan apartheid jegens de Palestijnen is geen kritiek op het bestaansrecht van Israël. Kritiek op het handelen van de staat moet mogelijk zijn zonder dat dit opgevat wordt als het ontkennen van het bestaansrecht van een staat, die zijn ontstaan ontleent aan de donkerste perioden van de Europese geschiedenis.

Toch kan daar ook misbruik van worden gemaakt. Zo betitelde premier Netanyahu vorige maand het aangekondigde onderzoek door het Internationaal Strafhof in Den Haag naar mogelijke oorlogsmisdaden door Israël en Palestijnse groepen als ‘puur antisemitisme’. En dat gebeurt wel vaker als het gaat om kritiek op het handelen van Israëlische autoriteiten.

Dat mag niet het lot zijn van het HRW-rapport. De mensenrechtenorganisatie staat niet alleen. Eerder bestempelde een Israëlische organisatie, B’Tselem, de staat Israël als een ‘apartheidsregime’. Daarna kreeg deze ngo geen toegang meer tot scholen in Israël.

Dit land spiegelt zich graag aan landen met een gezonde parlementaire democratie. Dat is Israël, ondanks alles, nog steeds, maar daarin hoort apartheid niet thuis. Dit rapport zou aanleiding moeten zijn voor serieuze zelfreflectie in Israël. Het moet anders niet verbaasd zijn als het als staat ter verantwoording wordt geroepen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden