Commentaar

Israël laat zich provoceren door de Gazavloot en negeert het werkelijke probleem

Als de komst van een verzameling niet al te grote schepen, geladen met hulpgoederen, medicijnen en actievoeders - sommigen misschien wat opgewonden - door een land wordt beschouwd als een ernstige militaire dreiging, dan is iets grondig mis.

Dat is de boodschap die uitgaat van de geharnaste en onintelligente houding die Israël aanneemt tegenover de 'Gazavloot'. De regering-Netanjahoe kiest voor de primitieve reactie van de harde hand, zoals steeds als het gaat om de Palestijnse kwestie.

Dat een tweede Gazavloot op het punt van uitvaren staat, nadat vorig jaar bij het onderscheppen van een soortgelijke onderneming negen doden vielen, is volgens Israël niets anders dan een provocatie. En dat klopt op zichzelf: het is een doelbewuste poging om Israël te bewegen tot agressief optreden, zodat voor het oog van de wereld duidelijk wordt hoe immoreel de blokkade van Gaza is.

Was er geen sprake van een blokkade, dan zou de komst van enkele schepen ook geen provocatie zijn. En dan had de Israëlische regering de internationale pers, die de wederwaardigheden van de vloot wil verslaan, niet hoeven te dreigen met tien jaar verbanning uit wat men graag "de enige democratie in het Midden-Oosten" noemt.

Na de rampzalige entering van de vloot van vorig jaar, die Israël weinig goeds opleverde, zijn de grenzen van Gaza wel enigszins opengegaan. Eerst door internationale druk, vervolgens door het wegvallen van het Moebarak-regime in Egypte, waardoor de grens bij Rafah openging. Maar in politieke zin is een oplossing voor Gaza geen stap dichterbij gekomen.

Uit het oogpunt van public relations zou Israël zichzelf geen grotere dienst kunnen bewijzen dan door de activisten-vloot vriendelijk te begeleiden naar de haven van Gaza. Maar uiteindelijk gaat het niet om deze schepen; wil Israël niet meer geprovoceerd worden, laat het dande angel uit dit conflict halen. Iedereen weet hoe dat moet: stop de nederzettingen en begin serieuze onderhandelingen met de Palestijnen over een eigen, levensvatbare staat.

De reflex die Netanjahoe brengt tot zijn angstig-agressieve houding tegenover de Gazavloot is dezelfde die hem parten speelt bij zijn reactie op het plan van het Palestijnse leiderschap om via de Verenigde Naties een eigen staat uit te roepen. Hij antwoordt met legeroefeningen, niet met een onderhandelingsplan.

Waar het aan ontbreekt in Israël is wijs en creatief leiderschap dat zich niet laat provoceren, of het moet zijn tot vrede.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden