De vraag vanMonic Slingerland

Is veertien jaar oud genoeg voor een hormoonbehandeling?

Deze week kwam vlogger Nikkie de Jager met het verrassende bericht dat ze transgender is. Op haar veertiende begon ze met hormoonbehandeling, op haar 19de is ze geopereerd. Zou u een kleinkind aanmoedigen om dit traject te volgen?

Ze zou een meisje krijgen. De moeder van Nikkie de Jager wist het zeker. Maar de baby bleek een jongetje. Wel een jongetje dat met zeven jaar jurkjes droeg en met poppen speelde. En dat een sterk besef had dat er iets niet klopte. Daar was iets aan te doen en dat gebeurde ook, met toestemming van haar moeder.

Op haar veertiende begon Nikkie de Jager, nu 25, met hormoonbehandeling, vertelde ze deze week in een verrassende coming out. De bekende visagiste en vlogger met twaalf miljoen volgers op YouTube kwam met het nieuws dat ze als jongetje geboren is en altijd al wist dat ze anders was. Of, nou ja, nieuws, op de basisschool in Wageningen waar ze opgroeide, wist iedereen ervan. Haar docent van toen, Jan Boer, vertelt er deze week over in het AD. Hij herkende haar toen hij naar ‘De Wereld Draait Door’ keek waar NikkieTutorials, haar zakelijke naam, tafeldame was. Nikkie liet als zesjarige het haar lang groeien en was, zo vertelt haar docent, heel open over haar voorkeur om zich als meisje te gedragen en zich bij meisjesdingen thuis te voelen.

Ik bleef hangen bij twee dingen. Zeven jaar en al weten dat je van meisjesdingen houdt, terwijl je bekendstaat als jongen. Veertien jaar en aan de hormoonbehandeling. Wat jong! Ik stel me voor dat een van mijn kinderen op die leeftijd zo zeker zou weten dat het lichaam niet past. Een hormoonbehandeling bij een beginnende puber is ‘omkeerbaar en dus niet definitief’, lees ik op de Belgische site voor transgenders. Hormoonbehandeling mag zodra pubers zich beginnen te ontwikkelen en als de ouders het goed vinden. Nikkie de Jager schrijft dat haar moeder haar steunde. Op foto’s ziet ze er samen met haar verloofde gelukkig uit. De reacties op haar coming out zijn overwegend positief, van enthousiast tot begripvol.

Je wilt je kind niet beknotten én behoeden voor foute beslissingen

Een hormoonbehandeling maakt het mogelijk te wennen aan het nieuwe lichaam en aan de nieuwe genderrol. Ze geeft tijd om de ingrijpende beslissing tot een operatie goed te overdenken. Als ouder wil je je kind niet zo beknotten dat het zich diepongelukkig voelt. Maar je wilt je kind ook behoeden voor foute beslissingen, vooral als die diep ingrijpen en er geen weg terug is.

Het komt voor dat mensen spijt hebben na een genderoperatie, maar niet erg vaak, is de conclusie uit voorlopig onderzoek. In Nederland heeft 1 procent na een geslachtsaanpassende operatie spijt, maar omdat dat onderzoek niet onafhankelijk is, kan het zijn dat het een hoger percentage is.

Dat pubers kunnen twijfelen over zowel hun gender als hun biologische geslacht, is van alle tijden, maar tegenwoordig is daar meer ruimte voor. Ik zie om me heen allerlei jongeren en jongvolwassenen die zichzelf ergens tussen die uitgesproken mannen- en vrouwenrollen plaatsen. Dat is iets anders dan jongeren die tot op de bodem van hun ziel ongelukkig zijn, omdat ze elke ochtend wakker worden in wat voelt als het verkeerde lichaam.

Zou u een jongere van veertien in zo’n situatie adviseren om inderdaad aan een hormoonbehandeling te beginnen?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden