Is mijn bitcoin een kat in de zak?

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Skyhigh ging de virtuele munt vorig jaar. Dat wil zeggen: de aandacht ervoor. Maar met de munt zelf ging het niet zo best. De koers kelderde van ongeveer 1000 dollar in januari 2014, naar 270 in januari dit jaar. En inderdaad: ik ben één van die mensen die precies tijdens de 'hype' is ingestapt. Liep ik voor de troepen uit, of kocht ik een kat in de zak?

Nienke Schipper

Het probleem met de bitcoin is dat mensen hem vooral zien als investering en dat het aantal transacties nog altijd beperkt is. Mensen kopen geen broodjes met bitcoins. De mogelijkheden om dat te doen nemen wel toe, maar voorlopig zijn het vooral wapens en drugs die ermee worden afgerekend. Beiden niet echt dagelijkse consumptiegoederen.

Het komende jaar wordt het erop of eronder voor de bitcoin, schrijft website Vox. In 2014 werd er 314 miljoen dollar geïnvesteerd in bitcoin-bedrijven en diensten, die dit jaar consumenten gaan verleiden meer gebruik te maken van de munt. Het moet vooral makkelijker worden voor de gewone mens om gebruik te maken van bitcoins.

Gewone mensen
Maar dat is nou precies de crux: voor gewone mensen zijn de virtuele valuta nog te schimmig. De tijd dat we het liefst klinkende munt in onze handen hadden is misschien voorbij, maar we moeten ons er wel iets bij voor kunnen stellen, we moeten de waarde begrijpen en ermee kunnen rekenen. Kortom: we moeten het snappen. Daarbij kost het tijd en moeite om te wennen aan een nieuwe munt. Hoelang duurde het voor de euro de gulden had verdrongen in ons gezamenlijke bewustzijn?

Het begint met het aanschaffen van bitcoins. Dat is zou nog te ingewikkeld zijn en 342 pinautomaten wereldwijd moeten dat voor de gewone mensen makkelijker maken. Maar hoe werkt die bitcoin-pinautomaat dan? Komen er werkelijk muntjes uitrollen? Het antwoord is simpel: nee, want virtuele munten kunnen -althans fysiek- niet rollen. De automaten zijn bedoeld om bitcoins te kopen of te verkopen en in een digitale portemonnee te stoppen, waarmee je via je smartphone kunt betalen. Maakt dat het makkelijker? Nee want online is het veel simpeler om bitcoins te kopen. En op diverse sites kun je afrekenen via iDeal.

Bitcoin pinautomaten wereldwijd. Beeld coinatmradar.com
Bitcoin pinautomaten wereldwijd.Beeld coinatmradar.com

Geinig, maar nutteloos
Maar dan het uitgeven van bitcoins. Want als je er dan één hebt, wat doe je er dan mee, behalve wapens en drugs kopen? Er zijn inmiddels diverse goederen en diensten die je kunt afrekenen in bitcoins. Van dekbedovertrekken tot blokhutten. Geinig, inderdaad, maar de meeste artikelen kun je ook gewoon in euro's betalen. Daarmee vervalt de noodzaak om te betalen in bitcoins. Bij internationale transacties kan het wel handig zijn, maar ook hier geldt dat je op de meeste sites gewoon kunt afrekenen in euro's.

Volgens mij is het duidelijk: zolang die gewone mensen geen aanwijsbaar voordeel hebben van afrekenen in bitcoins, is er ook geen noodzaak om ze aan te schaffen. En zolang de gewone mensen geen bitcoins kopen zal de koers niet meer terug komen op het niveau waarop ik mijn bitcoin heb aangeschaft. Dus de dag dat ik van mijn duurgekochte bitcoins een broodje ham koop, is nog ver weg. Voorlopig blijf ik erop zitten en kan ik slechts hopen dat mijn verlies beperkt blijft tot het virtuele.

Koers van de bitcoin vanaf oktober 2011 tot nu. Beeld bitcoincharts.com
Koers van de bitcoin vanaf oktober 2011 tot nu.Beeld bitcoincharts.com
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden