Opinie

Is krimp voor u een zorg of een zegen?

Monic Slingerland. Beeld Trouw

Wat is erger: te veel mensen in een stad of te weinig? De vraag kwam bij me op bij het bekijken van de grafiek bij een artikel over de bevolkingsgroei in Nederlandse gemeenten.

De grafiek liet zien dat steden en dorpen die dertig jaar geleden een kwijnend bestaan leidden, nu bruisen. En omgekeerd. Zo bungelde Utrecht in 1983 onderaan de lijst die de bevolkingsgroei toont en staat deze stad nu bovenaan. De gemeente Nissewaard, op het eiland Voorne-Putten in Zuid-Holland, duikelde juist van plaats 2 naar plaats 45.

Krimpgebied. Dat wekt associaties met een zwembad waar het water uit weg is, met een bibliotheek met lege planken, met een kern zonder winkels of scholen, met vervallen huizen. Zonder auto kom je niet aan je boodschappen. Voordeel is wel dat parkeren gratis is en dat er altijd genoeg ruimte is. De huizen zijn goedkoop, maar je raakt ze nooit meer kwijt.

Het andere uiterste zijn steden zoals Utrecht, Amsterdam of Den Haag. Elke week zijn de huizen weer duurder geworden, gezellige volkswijken veranderen in enclaves met hoogopgeleide tweeverdieners die nooit thuis zijn, in de winkels liggen vooral sushi en vegetarische producten. De kinderen op de scholen komen allemaal uit dezelfde soort gezinnen. Jaren moet je wachten op een dure parkeerplaats, die dan altijd vol is.

Teleurstelling

Zelf trok ik meer dan tien jaar geleden weg uit de stad. In mijn dorp zijn twee scholen, er is een bakker, een slager en een supermarkt, het zwembad is nog steeds open, de bibliotheek is overgenomen door de dorpsraad. Parkeren is gratis en er is geen verkeerslicht binnen de bebouwde kom.

Maar alles kan helemaal anders gaan, is de boodschap van dat artikel met de kruisende lijnen. Voor je het weet verandert de woonomgeving zo sterk dat het lijkt alsof je verhuisd bent. Dat hebben bewoners van sommige Utrechtse wijken ervaren, nadat hoogopgeleide jongeren er kwamen wonen dankzij de lage prijzen, en er bleven. Van achterstandswijk naar yuppenbuurt. De pop-upredactie berichtte erover vanuit café Murk in Ondiep.

Zo’n verandering, maar dan wel anders, hebben ook bewoners van Emmen ervaren, waar de groei omsloeg in krimp. Die geplande 1500 woningen worden toch maar niet gebouwd. Maar de Emmenaren troosten zichzelf met de gedachte dat ook dat weer kan veranderen, als de Randstad dichtslibt en bewoners weer wegtrekken uit de grote steden daar, weggejaagd door de toegenomen huizenprijzen en de drukte. Voor krimpgebieden is het goed nieuws, dat alles weer kan veranderen. Voor stedelingen die een vreselijk duur appartement in Utrecht gekocht hebben, in de verwachting dat de groei door zal gaan, kan een omslag juist weer tot teleurstelling leiden.

Zelf ga ik ervan uit dat de bakker, de slager en de supermarkt in mijn dorp er voor eeuwig zullen blijven en dat er nooit een verkeerslicht zal komen, maar zeker is dat natuurlijk niet.

Hoe is dat voor u? Is krimp een zorg of een zegen? Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. Lees hier ons hele dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden