commentaar

Is het verstandig van Staatsbosbeheer om een deal te sluiten met Shell?

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Shell schiet Staatsbosbeheer te hulp. Het bedrijf legt 17 miljoen euro op tafel, waarvan Staatsbosbeheer de komende twaalf jaar 15 miljoen bomen kan planten. Zo helpt Shell de gaten vullen, die de essentaksterfte slaat in onze bossen.

Redactie Trouw

Deze afspraak schreeuwt om uitleg. Sponsoring kan de geloofwaardigheid aantasten van het natuurbeheer zoals Staatsbosbeheer dat in opdracht van de overheid uitvoert. Energiereus Shell investeert weliswaar jaarlijks 1 à 2 miljard dollar in duurzame energie maar steekt ook ieder jaar ruim 23 miljard dollar in olie en gas, wat zeer belastend is voor milieu en klimaat.

Leent Staatsbosbeheer zich niet te gemakkelijk voor een pr-opzetje van Shell? En waar ligt de grens? Wat zegt Staatsbosbeheer tegen chemieconcern Bayer, bekend van het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup, als dat geld wil geven voor de ontwikkeling van natuurgebieden met insectvriendelijke planten en bijenhotels?

De agenda van Shell is helder. Het bedrijf wil, naast publiciteit, zijn mondiale CO2-uitstoot reduceren. Klanten kunnen dat ook doen, door voor iedere liter brandstof een cent extra af te rekenen – daarmee compenseren ze hun autorit. Maar op de totale concernwinst (vorig jaar 23,4 miljard dollar) is 17 miljoen euro natuurlijk een klein bedrag. Deze astronomische winst roept ook de vraag op waarom Shell niet gewoon die cent per liter voor eigen rekening neemt. Net als een reëlere belastingafdracht door het concern zou dat de bomenliefde van Shell overtuigender maken.

Toch, hoe schamel ook, het bomenplan getuigt wel van realiteitszin aan de top van het Brits-Nederlandse concern. Het smaakt ook naar meer. Bedrijven kunnen niet meer aan de zijlijn blijven staan en moeten in actie komen om opwarming van de aarde te voorkomen. Een soortgelijk signaal gaf Shell ook door als eerste energieconcern doelstellingen voor de terugdringing van de CO2-uitstoot aan te kondigen. En door vorige week uit een Amerikaanse lobbyclub te stappen, een club in de petrochemie die het Klimaatakkoord van Parijs (2015) afdoet als onzin.

Moderne aflaat

Blijft de vraag of het planten van bomen sowieso de uitstoot van CO2 compenseert of neutraliseert. Of is dit slechts een moderne aflaat? Feit is dat bomen traag groeien en het tempo van de CO2-uitstoot maar deels kunnen bijhouden. En dat bomen uiteindelijk toch ook vergaan, waarna alle opgeslagen CO2 alsnog vrijkomt.

Om dat te omzeilen rest er maar een oplossing: de uitstoot van CO2 moet gewoon drastisch naar beneden. Shell voorziet nu nog in de wereldwijde behoefte aan fossiele brandstoffen. Maar uiteindelijk zijn het de écht schone energiebronnen die de toekomst hebben.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden