null Beeld

De vraag vanMonic Slingerland

Is het tijd om de omgekeerde vlaggen binnen te halen, of moeten ze blijven hangen?

Moet de boerenzakdoek de rol van de omgekeerde vlag helemaal overnemen?

Monic Slingerland

De omgekeerde vlaggen hebben resultaat: het CDA is tot de conclusie gekomen dat er in Nederland onvrede heerst en gaat nu werk maken van het bestrijden van ongelijkheid. Met de Statenverkiezingen voor ogen riep fractievoorzitter in de Tweede Kamer Pieter Heerma bij de NOS 2022 uit tot ‘het jaar van de omgekeerde vlaggen’.

Met veel dank aan Heerma zeg ik uit de grond van mijn hart: berg die vlaggen nu op. Allemaal. Meteen.Laat de weilanden weer groen zijn, zonder rand van blauw-wit-rood. Laten we voorkomen dat elders in de wereld weer de Nederlandse vlag op zijn kop gehesen wordt, zoals onlangs gebeurde tijdens een bezoek van premier Rutte aan België. Achter Rutte en zijn collega De Croo hing de Belgische vlag zoals behoort, en de Nederlandse vlag op zijn kop. En wie zag dat meteen? BBB-Kamer­lid Caroline van der Plas natuurlijk.

Om een grotere ramp te voorkomen, moet de omgekeerde vlag echt meteen uit beeld. Volgend jaar zomer is er groots vlagvertoon tijdens de Olympische Spelen in Parijs. Je moet er niet aan denken dat het dan weer misgaat.

De omgekeerde vlag wekt ergernis

Wat mij betreft is het effect weg. De omgekeerde vlag geeft geen signaal meer af. Eerder wekt die bij mij ergernis, doordat er bijvoorbeeld in de weilanden steeds meer vlaggen half afgescheurd zijn, gerafeld in het gras liggen. De boodschap daarvan is niet dat boeren slecht behandeld worden, maar dat wij Nederlanders kennelijk weinig waarde hechten aan onze vlag. Wettelijk gezien is in Nederland alles toegestaan, als het om vlaggen gaat. Wel hebben we geleerd dat de vlag voor donker binnengehaald moet worden en dat die niet over de grond moet slieren. Protocol, niet meer dan dat. Ondertussen hangen die vele dundoeken nachtenlang buiten, en veel hangen half op de grond.

Boeren zijn afgelopen jaar uitgebreid in het nieuws gekomen. De meest verstokte stadsbewoner weet nu ook dat boeren aan steeds verschillende en soms onmogelijke eisen moeten voldoen, dat ze zich te weinig gezien en gewaardeerd voelen. Dat punt is gemaakt. Met Piet Adema heeft Nederland een minister die zijn uiterste best doet om voor de boeren zo veel mogelijk voor elkaar te krijgen in Brussel.

Middenin de stad rijden auto’s met rode boerenzakdoeken eraan vastgeknoopt. Ook uit de brievenbus van burgerwoningen hangen rode zakdoeken.

Die rode zakdoek is wat mij betreft een prima alternatief om het belang van de boer in beeld te blijven brengen. De kleur rood heeft een signaalfunctie. De boerenzakdoek heeft een eenduidige boodschap.

Mijn voorstel is om de omgekeerde vlaggen maar eens te laten zakken en vooral veel boerenzakdoeken te laten wapperen. Het CDA zal daardoor vast niet op zijn schreden terugkeren, lijkt me.

Vindt u het ook tijd om de omgekeerde vlaggen binnen te halen, of is er reden ze te laten hangen?

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Stuur uw reacties van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden