Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Is het oneerlijk dat de man makkelijker een orgasme krijgt dan de vrouw?

Opinie

Naema Tahir

Naema Tahir © Maartje Geels
Column

Een tijdje geleden las ik in een Vlaamse blad, de Humo, een interview met een arts over de verschillen tussen mannen en vrouwen. Onvermijdelijk kwam ook het onderwerp seks langs. 

De geïnterviewde stelde vast wat iedereen allang weet: dat mannen bij seks vaker en makkelijker een orgasme krijgen dan vrouwen. Commentaar van de interviewer: ‘Dat is zoooo unfair’.

Lees verder na de advertentie

Is het dat inderdaad? Dan is het ook unfair dat mannen doorgaans langer en sterker zijn dan vrouwen. En dat mannen geen maandelijkse stonde hebben. Sommigen vrouwen zullen het dan ook wel onrechtvaardig vinden dat mannen niet negen maanden lang met een kind in de buik hoeven rond te zeulen, om een kind te krijgen.

En wat te denken van de verschillen tussen vrouwen onderling en mannen onderling? Zijn die niet ook unfair? Sommige vrouwen, Hollandse vrouwen vooral, zijn langer dan petite immigrantenvrouwen zoals ik. Sommige vrouwen hebben prachtig haar, anderen moeten het doen met een paar dunne sprietjes. Bij mannen is die verdeling nog oneerlijker: er zijn mannen, zoals de mijne, die helemaal geen haar op hun hoofd hebben. Och germ, hoe unfair! Of denk aan de lengte van het lichaam: ook die is bij mannen ongelijk verdeeld, tot chagrijn van degenen die wat minder goed bedeeld zijn. Wat een onrecht! Zooo oneerlijk!

En de verschillen tussen mensen, onafhankelijk van hun geslacht, zijn ook niet mis. Sommigen hebben zulke goede genen dat ze geen enge ziektes krijgen en blakend van gezondheid ouder dan negentig worden, anderen krijgen kanker op hun veertigste en sterven voor hun vijftigste. Als het unfair is dat de een makkelijker een orgasme krijgt dan de ander, dan is dit nog veeeel unfairder.

Fairness heeft betrekking op lusten en lasten onderling rechtvaardig verdelen

Of is het gewoon onzinnig om er zo tegenaan te kijken? Is het eigenlijk wel een goed idee om de natuurlijke, biologische verschillen tussen mensen te toetsen aan het gelijkheidsideaal? Kunnen natuurlijke, biologische verschillen überhaupt unfair zijn? Maken we niet een kapitale denkfout door het morele criterium van verdelende rechtvaardigheid over te plaatsen van het terrein van hoe mensen met elkaar omgaan, naar de biologische natuur?

Ik denk van wel. Fairness heeft betrekking op lusten en lasten onderling rechtvaardig verdelen. Wie de grootste bijdrage heeft geleverd, verdient ook de grootste beloning. Maar ook: de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Fairness is een principe van samenleven.

Met de natuur heeft het niets te maken. De natuurlijke verschillen tussen mensen zijn wat ze zijn. Je kunt het jammer vinden. Maar je kunt het ook mooi vinden. Waarom is vaker en makkelijker een orgasme krijgen ­eigenlijk beter? Is het niet een beetje belachelijk om op dit terrein, of welk terrein ook, te gaan kwantificeren? Alsof vaker, groter, meer, langer altijd beter is. We moeten leren leven en tevreden zijn met wat we van God ­gekregen hebben.

Het alternatief is dat we niet rusten voordat iedereen even mooi en lang is, evenveel haar op zijn hoofd heeft, dat mannen en vrouwen allebei zwanger kunnen worden en iedereen even gezond blijft en even oud wordt. Om te beginnen: geef Hollandse meisjes maar geen vlees te eten, zodat ze straks even lang worden als de petite types, zoals ik. Brave, new world.

Lees hier meer columns van Naema Tahir.

Deel dit artikel

Fairness heeft betrekking op lusten en lasten onderling rechtvaardig verdelen