null Beeld

De vraag vanMonic Slingerland

Is het een goede suggestie van de PKN om extra kerkdiensten te houden voor gevaccineerden?

Het voorstel verdeelt de kerkelijke gemeente wel in A-kerkgangers (Al gevaccineerd) en B-kerkgangers (Beperkt toelaatbaar).

Met twee prikken naar de kerk. Voorzichtig deed de Protestantse Kerk in Nederland deze week de suggestie dat het misschien wel kan: een kerkdienst speciaal voor gevaccineerden. Van de zeventigplussers is driekwart gevaccineerd. In kerkelijke gemeenten is de gemiddelde bezoeker wat ouder. En samen, in het echt, bij elkaar zijn, luisteren naar de predikant en naar het orgel, samen zingen, dat is toch echt wel wat anders dan thuis via een beeldscherm de online kerkdienst volgen. Zelfs al kan die ook later op de dag teruggekeken worden, en is de zondag in coronatijd daardoor zomaar een mogelijke uitslaapdag, ook voor kerkgangers. Kerkgangers die nog niet aan de beurt zijn voor vaccinatie, die geen prik willen, of die een prik niet kunnen verdragen, hebben pech. Zij zullen het bij de online dienst moeten laten.

Het gemis van het bij elkaar zijn wordt natuurlijk niet alleen in kerken gevoeld. Wat te denken van koren, van hobby- en sportclubs, van leesclubs, de schaakclub in de Dorpskamer, de bibliotheek, van al die sociale verbanden die al meer dan een jaar stilliggen, gevoed door een sprankje hoop dat ooit, ooit, ooit er weer een dag komt dat iedereen elkaar weer in levenden lijve ziet.

De suggestie van de PKN is bedoeld om een grote groep tegemoet te komen met de mogelijkheid van een extra kerkdienst: dit is geen vervanging. Toch roept het voorstel ook vragen op. Het beeld doemt op van een portier die het vaccinatiebewijs scant en die toegang geeft tot iets dat al een jaar verboden is: in een groter gezelschap binnen bij elkaar zijn in een afgesloten ruimte. Het betekent wel een tweedeling erbij, in het platte Nederland dat zo graag eerlijke kansen wil voor iedereen. De suggestie is bedoeld als overgangsmaatregel, maar die zou toch nog best wel lang nodig kunnen zijn.

Voor kerken geldt dat de groep die niet naar de extra dienst kan, vrij klein is. Maar hoe dan ook, je krijgt een tweedeling in A-kerkgangers: al gevaccineerd, en B-kerkgangers: beperkt toelaatbaar.

Ik stel me even voor wat dat voor een koor zou betekenen, als dit beleid zou gelden. De leden die hun prikken hebben gehad kunnen weer fijn samen zingen, en de leden die nog op de wachtlijst staan, of die bezwaren hebben tegen vaccinatie, moeten zwijgen.

Wat een gewetenskwestie.

Het voorstel van de PKN is een suggestie, geen advies. En het zou niemand uitsluiten, omdat het een extra kerkdienst betreft naast de gebruikelijke. Maar de vraag is of dat ook zo voelt voor de kerkgangers die op zondag online kijken en die weten dat er de avond ervoor een dienst is geweest waar vijftig gevaccineerden fijn samen waren, als extraatje.

Vindt u het een goed voorstel van de PKN om extra diensten te houden voor gevaccineerden?

Reageren?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden