De vraag van Monic

Is Facebook wel een speeltuin vol vrienden?

Monic Slingerland Beeld Leo Lanser

Vrienden hoeven niet alles te weten. Sommige dingen liever niet zelfs. Facebook weet wel heel veel van ons en van onze vrienden. Zo weet Facebook welke vrienden ik in Amsterdam heb, of in Utrecht. En ook dat ik geen vrienden in Woerden heb. Geen Facebookvrienden tenminste.

Vooropgesteld, ik vind Facebook leuk en met mij veel leeftijdsgenoten. Velen delen met dit medium hun vreugde. Niks mis mee, zou je zeggen. Foto's van mooie landschappen, van ontluikende bloemen, versgebakken taarten. Van kleinkinderen vooral. Van sommige Facebookvrienden zie ik op hun pagina's vaker foto's van hun kleinkinderen dan dat ik mijn eigen kinderen zie.

En advertenties natuurlijk. Want hoe leuk en gezellig ook, Facebook is een bedrijf, een commercieel advertentiebedrijf. Met in 2016 een omzet van 22 miljard euro en een resultaat van 11,7 miljard euro. Met een bedrijfsleider die veel van ons weet. En die ons heel persoonlijk benadert.

Zo krijg ik op mijn Facebookpagina steeds een advertentie van het Bijbelgenootschap. Betrapt, ja. Ik zoek geregeld een bijbeltekst op internet op. Klopt. En ook zoek ik een plafondlamp. De bedrijfsleider van Facebook kent mijn smaak. Mijn vrienden zouden geen idee hebben, vermoed ik zo.

Facebook wil ons gelukkig maken, zonder zelfs maar te vragen wat we zelf willen. Dat gaat met algoritmes. Zo besloot het bedrijf onlangs de algoritmes zo te veranderen dat berichten van vrienden en familie voorrang krijgen boven advertenties, om toch weer te benadrukken dat Facebook een speeltuin vol vrienden is in plaats van een keihard reclamebedrijf dat ons verslaafd probeert te maken en ons beïnvloedt.

Gemeenteraadsverkiezingen

En dan komen de gemeenteraadsverkiezingen eraan. In de VS hebben sociale media mogelijk een rol gespeeld bij de presidentsverkiezingen. Ik was benieuwd welke rol Facebook kan spelen bij de verkiezingen van 21 maart. Dus ging ik in de speeltuin van Facebook op bezoek bij een aantal gemeenten.

Toen ik de pagina van Utrecht bezocht kwam er meteen een venstertje waarin ik kon lezen welke van mijn vrienden met wie ik het meest contact heb, deze pagina geliket hebben. En idem dito in Amsterdam. Vier Trouw-redacteuren hebben hier het duimpje aangevinkt, las ik. Facebook weet waar ik werk en weet dus mijn collega's te vinden in deze speeltuin. Op de website van Utrecht klaagt een zekere Peter van Tol op 6 oktober afgelopen jaar dat zijn kritische bericht snel verwijderd is. "Jammer dat dit enkel als propagandakanaal wordt gebruikt", vindt hij.

Deze maand vier ik mijn zevende verjaardag als lid van Facebook. Elke dag beleef ik er een paar verstrooiende momenten. Maar een speeltuin? Dat de baas van de speeltuin zoveel van mij weet, zonder dat ik dat van mens tot mens heb meegedeeld, dat bevalt me steeds minder. Of ben ik te wantrouwend?

Is Facebook voor u een speeltuin vol familie? Of een slinks bedrijf dat ongemerkt uw koers bepaalt en misschien wel uw keuzes?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Lees ook: Een traan wegpinken bij het Wilhelmus is ongevaarlijk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden