De Vraag

Is er een houdbaarheidsdatum aan (weer) thuis wonen?

Beeld Maartje Geels

Nestklevers; er is zelfs speciale vocabulaire voor kinderen die blijven 'hangen' in het ouderlijk huis. Mijn generatie behoorde tot de 'nestvlieders'. 

Zo'n 40 jaar geleden was het normaal om rond je achttiende het huis uit te gaan, blij om op eigen benen te staan. Tegenwoordig hoor ik ouders om me heen brommen dat de jeugd wel heel lang onder hun dak blijft wonen. Het eigen kind is nog daaraan toe, maar daarbij trekt ook vriend of vriendin min of meer in.

Hotel Mama draait overuren. Het geeft behoorlijk wat irritaties. Om Wim Sonneveld als opvoeder - 'een stakker die in het duister tast' - te citeren: Harry gaat, Piet komt, Piet gaat en Kees komt en allemaal mee-eten. Zonder dat van tevoren te melden.

Bij deze 'uitgebreide' gezinnen draaien de wasmachines constant. En even raden wie het rondslingerende goed in de was doet, ophangt en in de kast legt? Koelkasten zijn in mum van tijd leeg. De douche is bezet als je eronder wilt. De ene na de andere handdoek gaat er doorheen. De bank voor de televisie is bezet. En spullen in de vaatwasser zetten, ho maar.

In een Vlaamse versie van 'Goede Manieren' vraagt een bijna wanhopige vader: Onze zoon is nu bijna 29 en woont nog thuis, kan ik hem aan de deur zetten? Hij heeft er ook nog eens ruzie over met zijn vrouw.

Uitstelgedrag en financiële situatie

En dan heb je ook nog de 'boemerangkids', die na hun studententijd, ontslag, mislukt samenwonen of een scheiding 'tijdelijk' terugkeren naar het ouderlijk huis. Die tijdelijkheid kan lang duren. In een tijdschrift bij de kapper las ik een 'deskundig' advies aan moeder Miranda om haar 31-jarige zoon toch vooral duidelijk te maken dat hij zijn verantwoordelijkheid moet nemen voor het eigen bestaan. Laat hij zelf zijn leven weer op de rit zien te krijgen, thuis wonen helpt niet, integendeel, aldus deze deskundige.

Het is een trend. Volgens de laatste CBS-cijfers gaan twintigers, zelfs dertigers steeds later het huis uit. In 2016 woonden er bijna 1,1 miljoen jongeren onder het ouderlijk dak. Ze stellen het op zichzelf wonen uit en keren bovendien vaker terug. Waarbij wel een relatie lijkt te liggen tussen dit uitstelgedrag en hun financiële situatie. Onder hen zijn nogal wat studenten. Ze hebben sinds 2014/2015 geen recht meer op een basisbeurs. Anderen kampen met onzeker werk en kunnen geen betaalbare woning vinden.

Volgens onderzoekers heeft het ook te maken met de roerige overgang naar volwassenheid. Die duurt steeds langer, omdat de huidige generatie jongeren minder vastigheid kent. Maar hoe en hoe lang moet je dit als ouder volhouden? Een rechterlijke uitspraak vorige mei, zij het onder Amerikaanse jurisprudentie, biedt misschien wat houvast. In New York had Michael (30) zijn ouders aangeklaagd die eisten dat hij na acht jaar zijn eigen woonruimte en werk zou zoeken. De rechter stelde hen in het gelijk. Maar een rechtszaak onder het oog van de hele wereld is een paardenmiddel, 'het blijft toch je kind'.

Hoe staat u er tegenover? Heeft thuis wonen een houdbaarheidsdatum?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Lees hier meer vragen die Trouw aan lezers heeft gesteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden