Column

Is dit het Nederland waarin je wil leven?

Beeld Trouw

Het was plotseling even schrikken: een gezin van Syrische vluchtelingen in Enschede werd door een groep autochtonen aangevallen en de wijk uitgejaagd. Is dit het Nederland waarin je wil leven? Commotie en verontwaardiging alom. Ook bij mij: je vlucht eerst voor de oorlog en vervolgens voor een groep blanke racisten. 

Maar hoe meer ik hierover las, hoe mistiger de zaak werd. Niemand wenste op de details in te gaan. Politie en burgemeester deden dat om ‘het onderzoek niet te bemoeilijken’. Er zou een ruzie tussen kinderen zijn geëscaleerd en bewoners gingen bij de Syriërs verhaal halen. Met geweld, wat strafbaar is, hoewel niemand naar het ziekenhuis hoefde. Dankzij hier en daar (summiere) getuigenissen kwam toch een genuanceerder beeld naar voren.

De gezinsleden ondervonden tot vorige week geen probleem in de wijk waar ze al vier maanden woonden. “Het zijn goede mensen”, zei een buurvrouw tegen de Volkskrant, “maar ze moeten niet aan onze kinderen komen.” Een andere buurman: “Hij (de Syrische vader, se) heeft kinderen geslagen. Hun ouders kwamen daarop verhaal halen”. Afkeer van buitenlanders was niet in het spel, zei zijn vrouw: “Als wij het hadden gedaan, hadden we ook een probleem gehad”. Burgemeester Velthuizen bevestigde indirect de lezing over de aanleiding voor het incident: “Niemand speelt voor eigen rechter en deelt lijfstraffen uit”. 

Volgens een verklaring van Vluchtelingenwerk wil het gezin anoniem blijven: ‘Het enige dat de man kwijt wil is dat hij tot nu toe altijd hele goede ervaringen met Nederlanders heeft gehad en dat dit incident, door een kleine groep mensen, daar geen afbreuk aan doet. Hij wil dit het liefst zo snel mogelijk vergeten en doorgaan met zijn leven. Het gezin hoopt straks ook vanaf hun nieuwe woonplek veel contact met Nederlanders op te bouwen’. Veel commotie om niets? Volgens de woordvoerder van Vluchtelingenwerk Annemiek Bots is dit voor Nederland een geïsoleerd incident: “Dat is volgens mij niet eerder zo voorgevallen.”

Toch is er aanvankelijk een beeld ontstaan van een racistische aanslag in een racistische wijk die voor het hele land imagobepalend zou kunnen zijn. Niet waar dus. Hoewel ook geïsoleerd, een mishandeling van vluchtelingen schandelijk blijft en bestraft moet worden. In tegenovergestelde richting - geweld en delicten gepleegd door asielzoekers - is deze week wel een begrijpelijke commotie ontstaan. Justitie bleek op een lijst van delicten die vorig jaar door asielzoekers zijn gepleegd (in totaal 4600 gevallen) niet de zwaarste te hebben geopenbaard maar die te hebben weggemoffeld onder de categorie ‘overige’. 

Het gaat om gevallen waarin asielzoekers beschuldigd zijn van moord of doodslag (31 keer), van zware mishandeling (51), verkrachting (47), aanranding (5) of seksueel kindermisbruik (5). En dit in één jaar tijd. Misschien kan Justitie voortaan beter volledige transparantie betrachten, zowel in gevallen als Enschede als in statistieken. Zo vermijd je onwelriekende speculaties.

Drie keer per week werpt columnist Sylvain Ephimenco zijn blik op de actualiteit. Lees hier meer van zijn columns. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden