Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Is de reis van Harbers naar Marrakesh een overwinning op het populisme?

Opinie

Trouw

Staatssecretaris Mark Harbers van justitie en veiligheid (VVD) © ANP
Commentaar

Nu het kabinet op de valreep de binnenslands-politieke ophef rond het VN-migratiepact bezworen heeft, kan staatssecretaris Mark Harbers afreizen naar Marrakesh. Volgende week komen de VN-lidstaten daar bij elkaar om onder wuivende palmen het mondiaal pact voor veilige, ordelijke en gereguleerde migratie aan te nemen.

Harbers zal daar met een stemverklaring duidelijk maken dat Nederland het pact niet als juridisch bindend ziet. Migranten kunnen er geen extra rechten aan ontlenen. Het kabinet moest zo de weerzin tegen het pact bezweren.

Lees verder na de advertentie

Die zat vooral bij PVV en FvD. Maar ook de coalitiefracties VVD en CDA krabden zich achter de oren over de VN-tekst, die uitgaat van een zeer positieve kijk op migratie als motor achter innovatie en vernieuwing en als antidotum tegen vergrijzing. Dat wordt vandaag nog een stevig debat in de Tweede Kamer.

Overwinning

Dat Harbers toch naar Marokko gaat, kunnen we zien als een overwinning van internationale samenwerking boven protectionisme, van rationeel pragmatisme boven populisme dat het liefst de ogen én de grenzen sluit voor migranten. Nederland kan het per slot van rekening niet alleen.

Maar van de ophef rond ‘het pact van Marrakesh’ gaat ook een waarschuwing uit. Te lang heeft de Verenigde Naties gewerkt aan een document waarin alle betrokkenen zich konden vinden. Dat resulteerde in een waslijst aan ‘intenties’, voor elk wat wils. De landen van herkomst kregen hun betere behandeling van migranten, de landen van bestemming kregen de belofte dat Afrikaanse landen beter meewerken aan terugkeer. 

Het valt de VN niet kwalijk te nemen dat het pact ook een ideologische toon heeft. De organisatie is tenslotte opgericht uit het idee van ‘nooit-weer-oorlog’. Maar dat mag niet ontaarden in wereldvreemdheid, en daar is een deel van de onmin over het pact toe te herleiden.

Van de ophef rond het ‘pact van Marrakesh’ gaat ook een waarschuwing uit

Europese landen, waaronder Nederland, hebben van hun kant te weinig bijgestuurd aan de tekst. Zij waren druk met hun eigen migratiepolitiek. Europa worstelde nog met de politieke nasleep van de migratiepiek in 2015, grotendeels vanuit Syrië. Maar als landen oprecht geloven, zoals Nederland, in internationale samenwerking en de bijbehorende organisaties, dan past het om actiever na te denken over de acceptatie van zo’n tekst. 

Zeker in een Europa waar populistisch-rechtse en anti-migratiepartijen op het regeringspluche zitten. Voor het waarborgen van de mensenrechten – dus ook van migranten – zijn er immers al internationale mensenrechtenverdragen. Nu komt het aan op goede, praktische afspraken over migratie. Of die nu in VN-verband, in Europa of één-op-één met andere landen worden gemaakt.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees hier meer commentaren.

Deel dit artikel

Van de ophef rond het ‘pact van Marrakesh’ gaat ook een waarschuwing uit