De vraag vanMonic Slingerland

Is de loonkloof een misstand, of eigenlijk wel prima?

null Beeld
Beeld

Vrouwen verdienen minder dan mannen. Is dat echt een schandaal? Het kan ook deels een kwestie van eigen keuze zijn. Meer tijd voor privéleven en minder voor carrière.

Monic Slingerland

Van kwade opzet is geen sprake. Werkgevers geven vrouwen niet expres minder loon. Toch verdienen vrouwen structureel minder dan mannen. En voor degenen die denken dat het vanzelf wel goed komt: helaas, dat verschil is, vergeleken met 2017, groter geworden. Wat is er aan de hand?

Vrouwen en mannen horen bij gelijke opleiding en gelijk werk hetzelfde te verdienen. Dat is het uitgangspunt in het Nederlands arbeidsklimaat. Om te peilen of dat ook echt zo is, is een best ingewikkeld onderzoek nodig. Ingewikkeld, omdat er meer nodig is dan jaaropgaven naast elkaar te leggen. Een vergelijking tussen salarisstroken wijst uit dat vrouwen in het bedrijfsleven bruto 19 procent minder verdienen dan mannen, en bij de overheid 8 procent. Er zijn vele verschillen tussen vrouwelijke en mannelijke werknemers die invloed hebben op de loonkloof. Opleiding speelt mee, ervaring, leidinggeven en ook om welke sector het gaat. Deeltijdwerk speelt natuurlijk mee, dat is waar Nederlandse vrouwen in uitblinken. Deeltijdwerk en leidinggeven, dat gaat volgens veel bedrijven niet goed samen. En natuurlijk de zorg voor kinderen. Vrouwen met kinderen pieken in hun carrière naar verhouding vaak later dan mannen. Pas als de kinderen op eigen benen staan, gaan moeders voor hun werk. Een deel van de moeders. Voor vaders betekent deze periode juist vaker dat ze niet meer zo heftig in de race zijn.

Hogere opleiding

Dit zijn natuurlijk gemiddelde plaatjes, het geldt ook niet voor alle beroepsgroepen, maar volgens de onderzoekers zijn deze patronen toch algemeen genoeg om tot een structurele loonkloof te leiden. Die kloof is wat kleiner bij de jongere werknemers. Dat heeft dan misschien te maken met de gemiddeld hogere opleiding van jonge vrouwen vergeleken met hun oudere seksegenoten. Of dat verschil zo klein blijft wanneer deze vrouwen kinderen krijgen, is nog maar de vraag.

Om een eerlijk beeld te krijgen van het echte verschil in beloning, hebben de onderzoekers rekening gehouden met opleiding, ervaring, al dan niet leidinggeven. Het verschil dat daarna nog overblijft, is het harde, onverklaarbare verschil van 7 procent in het bedrijfsleven en 5 procent bij de overheid. Misschien komt dat doordat vrouwen minder goed onderhandelen bij de sollicitatiegesprekken. Of misschien komt het doordat vrouwen vooral in beroepen werken waar weinig te onderhandelen valt.

Andere prioriteiten

Of is er iets anders aan de hand? Misschien vinden vrouwen geld en carrière minder belangrijk dan ruimte in hun privéleven. Hebben ze liever tijd voor hun kinderen of voor vrijwilligerswerk, of voor muziek, dan dat ze alles op alles zetten om in hun werk verder te komen en veel te verdienen. Dan is die loonkloof deels een kwestie van keuze, van andere prioriteiten. Deeltijdwerken verklaart deels het ‘kale’ verschil in beloning. Wat mij betreft ebt mijn verontwaardiging over het salarisverschil niet helemaal weg, maar wordt het wel wat minder.

Vindt u de verontwaardiging over de loonkloof terecht?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden