De vraag van Monic

Is de Klimaatwet een rookgordijn?

null Beeld Leo Lanser
Beeld Leo Lanser

Bent u gisteren anders opgestaan dan anders? Trotser, optimistischer? Nederland krijgt de 'meest ambitieuze Klimaatwet ter wereld', aldus GroenLinkser Jesse Klaver.

Monic Slingerland

Met 'ambitieus' heeft hij geen woord teveel gezegd. In 2030, dat is over twaalf jaar al, moet er bijna de helft minder broeikasgasuitstoot zijn dan in 1990. In 2050 zelfs 95 procent minder.

De lat ligt hoog. Ga maar na: in 2007 was het streven om in 2020 de CO2-uitstoot met bijna een derde teruggedrongen te hebben. Met nog anderhalf jaar te gaan is dat doel bij lange na niet bereikt. De CO2-statistiek van het RIVM laat zien dat de uitstoot in 2014 ietsje lager was dan in 1990 en in 2015 alweer steeg.

Zonder ambitie geen succes, kun je ertegen inbrengen. En dat maar liefst zeven partijen zich achter de Klimaatwet hebben geschaard, is mooi. Toch barst ik niet in juichen uit.

Aan goede bedoelingen ontbreekt het de politici niet, maar wat kun je er als burger mee afdwingen? Neem nu Rotterdam. Het nieuwe gemeentebestuur besloot deze week de milieuzone, die twee jaar geleden was ingevoerd, weer af te schaffen en oude, vervuilende auto's toch toe te staan in de binnenstad. Kunnen Rotterdammers, met de Klimaatwet in de hand, dan via de rechter toch weer van die vervuilende diesels afkomen? En kunnen buren bezwaar maken tegen de houtkachel die de lucht in de straat vervuilt?

Zullen de lijnen van de CO2-grafiek ooit nog scherp naar beneden gaan? Dat moet dan komen van het klimaatakkoord, de praktische uitwerking van deze wet.

Een schone buur

Wie in Duitsland rijdt, ziet weides vol zonnepanelen en velden met windmolens. Duitsland is kampioen duurzame energie opwekken. Dertig procent van de energie die wordt opgewekt, is duurzaam. In Nederland is zes procent van het energieverbruik duurzaam. Nederland importeert wel groene energie, maar het opwekken ervan blijft achter bij de ambities. Hoe komt het toch dat Duitsland zo groen is? Jawel: daar zit een wet achter. In 2000 al weer kwam er een energiewet, de Stimuleringswet duurzame energie. Achttien jaar later blijkt dat die zeker effect heeft.

Het heeft iets geks om het klimaat te regelen via een landelijke wet. Vervuiling stopt niet bij de grenzen. Daarom is het goed om zo'n schone buur te hebben, vooral bij oostenwind.

Zeven partijen steunen de Klimaatwet. Dat geeft een iets geruster gevoel voor de toekomst. Maar of het gaat leiden tot een flink schoner klimaat? Urgenda won de rechtszaak die ze tegen de staat had aangespannen over het klimaatbeleid. De staat ging daarop in hoger beroep. Begin oktober zullen we horen wat daarvan de uitkomst is. Ik wil graag met optimisme de nieuwe wet begroeten, maar gaan die goede intenties niet fungeren als een rookgordijn, waarachter allerlei klimaatonvriendelijke maatregelen gewoon maar kunnen doorgaan?

Vandaar mijn vraag: bent u enthousiast over de Klimaatwet?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. Lees hier meer afleveringen van De Vraag van Monic.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden