Column

Intimidatie van journalisten werkt niet overtuigend

Beeld Maartje Geels

Van de ideeën waarop de politieke partij Bij1 van Sylvana Simons zich baseert, ben ik geen liefhebber. Mijn bezwaren heb ik elders al eens opgeschreven, die ga ik hier niet herhalen, maar een en ander weerhield me er niet van de veelbesproken documentaire ‘Sylvana, demon of diva’ te bekijken. Je weet nooit of je nog tot nieuwe inzichten komt.

In de scène die mij het meest bijbleef, beleven we opnieuw het relletje rondom kandidaat-gemeenteraadslid Cailin Kuit, die over haar cv zou hebben gelogen. Terwijl er bij haar thuis crisisoverleg plaatsvindt, wachten journalisten buiten op uitleg. Na afloop van het overleg verlaat Sylvana Simons de woning en loopt naar een auto een eindje verderop, terwijl het journaille achter haar aanholt, smekend om een verklaring. Die krijgen ze niet en dat is op z’n zachtst gezegd amateuristisch van Simons en Bij1.

Walgelijke vertoning

Ik kende de beelden van eerder dit jaar, toen beleefd vanuit het perspectief van de journalisten. Toen zag je een onhandige politica in spe die onder een verklaring probeert uit te komen. Nu, in de documentaire was het perspectief dat van de belaagde: en dan loopt er ineens een vrouw op straat, een zwarte vrouw in de nacht, achtervolgd door intimiderende blanke mannen die niet weg willen gaan. Gewapend met camera’s, felle lampen en dreigend uitgestoken microfoons. GeenStijl werd groot met die aanpak, maar ook verslaggevers van AT5 en andere media gaven zich nu over aan de lynchlust. Een walgelijke vertoning.

Persvrijheid is een groot goed, en politici – zittend of in de running – zijn verantwoording verschuldigd aan de kiezer, ja, maar wanneer journalisten politici behandelen als loslopend wild, waarop je vrij mag schieten, gaat er iets mis met de beschaafde ­samenleving waaraan persvrijheid nu juist is ontsproten en waar zij de waarborg van dient te zijn.

Intimidatie

Ook andere burgers geven zich steeds vaker over aan allerhande intimidatietactieken. Denk niet alleen aan de talloze doodsbedreigingen die dagelijks op internet ricocheren, denk ook aan de bekladdingen van het huis van Thierry Baudet, vorig jaar, denk ook aan het al jarenlang durende beveiligingsregime waaronder Geert Wilders moet leven.

We zijn allemaal talige wezens, en taal kan onze agressiefste impulsen kanaliseren in een woordenstrijd. Maar wanneer de overredingskracht van onze woorden tekortschiet, worden we alsnog agressief. Juist dan zouden we moeten accepteren dat je een ander soms niet kunt overtuigen. Nee, die politica gáát geen antwoord geven, ondanks je aandringen. Nee, die politicus gáát niet plots in klimaatverandering geloven, ondanks al je argumenten.

Tragisch. Je hoeft maar naar de vele brandhaarden in de wereld te kijken om te beseffen dat het oneens zijn en je gelijk niet halen, zoveel verkieslijker is dan strijd tot de dood erop volgt.

Psycholoog en schrijver Jamal Ouariachi vervangt tijdelijk Stevo Akkerman. Lees meer columns van zijn hand in ons dossier.

Lees ook:

Sylvana Simons: Ik ben echt niet altijd een leuk mens, maar ik ben geen tierend monster

Sylvana Simons stond een aantal weken terug in ons rubriek Ik heb een droom. “Ondanks bedreigingen heb ik nooit overwogen te stoppen. De noodzaak om door te gaan werd juist groter.“

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden