Lezersreacties
Inhaalslag van vrouwen op de arbeidsmarkt? Laat mannen dan evenveel zorgen
Taakverdeling
Judith Tielen van de VVD vindt het tijd voor een inhaalslag van vrouwen op de arbeidsmarkt (Trouw, 27 maart). Een prima plan, om de gelijkwaardigheid te verbeteren. Het slaagt alleen als de zorgtaken gelijk worden verdeeld. Geef mannen net zoveel ouderschapsverlof. Zorg dat er voldoende goede kinderopvang is. Betaal het werk van mantelzorgers en betaal beroepen waarin veel vrouwen werkzaam zijn (zorg, onderwijs) fatsoenlijk.
Monique Fontijn, Wageningen
Levenseinde
Goede aandacht voor het levenseinde (Trouw, 25 maart). Maar anders dan wordt vermeld in het artikel over mensen die geen last willen zijn voor hun omgeving (Trouw, 27 maart) hebben en nemen huis- en ziekenhuisartsen echt geen tijd om patiënten en familie ‘mee te nemen’ naar een verpleeghuis om de sfeer te proeven. Medewerkers in de verpleeghuizen nemen in de hectiek hiervoor de tijd. Dat is hard werken als schrikbeelden zoals dat van Leo Weusten (‘een naar urine ruikende omgeving waar altijd onderbezetting is’) steeds in de media komen.
Beate Rose, geestelijk verzorger, Veldhoven
Lentekriebels
Het fraaie artikel ‘Hoe de Week van de lentekriebels grimmig werd’ (Trouw, 25 maart) doet mij denken aan de gastles die ik als gynaecoloog gaf aan groep zes. In Jip-en-Janneke-taal leg ik uit dat een zaadje van de man het eitje van de vrouw bevrucht. Achterin de klas gaat er een vinger omhoog: ‘Bedoelt u met dat zaadje gewoon het sperma?’
Mieke Kerkhof, ’s-Hertogenbosch
Lentekriebels (2)
Eind jaren vijftig van de vorige eeuw. Grote tweede klas in de Achterhoek. Niemand wist waar de baby’s vandaan kwamen. Behalve één jongen uit een groot gezin. Die zag ik zijn buurman iets in het oor fluisteren, waarop die lachte. Ik riep de jongen bij me en vroeg wat hij had gezegd. “Vangt de dokter uutte konte.” En toen ik vroeg of hij het zelf had gezien: “Joa.” Een ooggetuige.
Mieke Lensink, Elst
Transhaat
Nadat Ephimenco een irrelevant voorval over een transseksuele verkrachter uit Schotland aanhaalt en over een ‘transgenderverschijnsel’ spreekt; de redactie deze respectloze term uitlicht; twee pagina’s verder de transfobe retoriek van Baudet wordt beschreven (Trouw, 25 maart); nadat ik besloot niet te reageren omdat ik bezig kan blijven, daarna krijg ik ‘lhbti+-hype’, en ‘dubieuze randverschijnselen’ om de oren (Lezersbrieven, 27 maart). Ik verwacht dat de redactie ook bij columnisten en brieven checkt of de taal respectvol is.
Gerben van der Meer, Utrecht
Stemweging
Als 87-jarige vind ik stemrechtbeperking voor ouderen (Trouw, 24 maart) een goed idee. Maar niet tot nul, dat is ondemocratisch en geeft ouderen geen invloed op relevant beleid. Geef bijvoorbeeld jongeren van 16 tot 30 drie stemmen, mensen tussen de 30 en 50 twee stemmen, en ouderen er een. Dat doet recht aan de belangen van deze groepen.
Manuel Dekkers, Nijmegen
Was het maar altijd zomertijd
Het jaarlijks verzetten van de klok levert minder energiebesparing op dan vroeger, zegt een energie-expert (Trouw, 25 maart). De zomertijd heeft bovendien nadelen voor het bio- en slaapritme van de mens. Daarom klinkt de roep om het jaarlijkse verzetten van de klok maar helemaal af te schaffen.
Ik zou willen dat er voor dit artikel door de redactie nog meer onderzoek was gedaan. Want met mij zijn er veel mensen die de zomertijd verwelkomen en die er reikhalzend naar uitkijken wanneer die eindelijk weer ingaat.
De zomertijd betekent lekker een uur vroeger naar bed en in de ochtend frisser kunnen opstaan. Voor het bioritme is een uur vroeger naar bed bovendien een dubbele slaapbonus. Mij bevalt de zomertijd dus prima. Ik zou zelfs graag willen dat het het hele jaar zomertijd door kon zijn. Daarvoor laat ik een van mijn klokken ook het hele jaar op zomertijd staan en probeer op die klok naar bed te gaan.
Helaas lukt dat in het begin nog wel, maar algauw sluipt ondanks die ene klok toch het ritme van de wintertijd in mijn dagelijks leven. Je leeft namelijk niet alleen.Maar nu de zomertijd weer voor allen is ingesteld, ben ik weer heel blij.
Marijke Hueber, Den Haag
Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl