null Beeld

Lezersreacties

Indië-weigeraars zijn er ook geweest. Ze werden nog tot eind jaren vijftig vervolgd

Redactie Trouw

Rechter, hou rekening met de kinderen van IS-vrouwen

Afgelopen week veroordeelde de rechter de teruggekeerde IS-vrouw Angela B. tot 4,5 jaar gevangenisstraf. Volgens deze krant lopen de straffen voor IS-vrouwen de laatste tijd op. (Trouw, 18 februari). Het zwaar straffen van terugkerende IS-vrouwen is het stokpaardje van rechtse partijen als PVV, VVD en CDA. Zij hebben zich tot nu toe met hand en tand verzet tegen het terughalen van de vrouwen met het argument dat de opgelegde straffen in Nederland te laag zouden zijn. Het spreekt vanzelf dat vrouwen die in Syrië misdaden gepleegd hebben, gestraft moeten worden. Maar laat de rechter ook rekening houden met hun kinderen die nu jarenlang hun moeder zullen moeten missen. Nederland heeft deze kinderen al ernstig in de steek gelaten. Door ze nu vele jaren van hun moeder te scheiden, zal hun rancune toenemen. Nederland vindt het straffen van de moeders belangrijker dan het helpen van de kinderen. De landen om ons heen halen kinderen én moeders uit humanitaire overwegingen terug uit Syrië. Nederland doet dat alleen als ze hun straf dreigen te ontlopen. Dat zegt iets over de verharding van onze samenleving

Ad Corten (Platform Kinderen terug uit het Kalifaat), Utrecht

Indië-weigeraars

In de recente berichtgeving over de oorlog in Indonesië miste ik de stem van de Indië-weigeraars. Zij wisten ook toen al, net als vele anderen, dat deze oorlog fout was, maar moesten hun weigering wel bekopen met een paar jaar gevangenisstraf. Ondergedoken weigeraars werden nog tot eind jaren vijftig vervolgd. Gratie werd, in tegenstelling tot bij de oorlogsmisdadigers, nooit verleend. Het zou de regering sieren ook deze mensen excuus te maken en een compensatie aan te bieden.

Jos van Dijk, Utrecht

De koningin roept je!

Ik denk vaak terug aan de verhalen van wijlen mijn echtgenoot over zijn oudere broer, die in Indonesië moest helpen de kolonie voor Nederland te behouden. Daar heeft hij last van gehouden. Als er een knetterende motorfiets door de straat reed, dook hij onder tafel. De drank kon hij ook érg moeilijk laten staan. Jongens in die tijd hadden geen idee waar zij naartoe gingen. Zijn vader maande hem: De koningin roept je!

A. van der Veld, Haarlem

Verzet van kerkleiders

In zijn column in Trouw van 19 februari legt Hans Goslinga de vinger op de zere plek: het Nederlandse zelfbeeld stond niet toe dat ‘wij’ ook tot oorlogsmisdaden in staat waren. En de politieke term ‘politionele acties’ fungeerde als vloerkleed waaronder die werden weggeveegd. Toch waren er toen al belangrijke stemmen die dat vloerkleed vakkundig oprolden. In het weekblad In de Waagschaal deden dat onder anderen dominee. J.J. Buskes en de zendingsman A.Th. van Leeuwen met grote regelmaat. Op de ‘zegen van de kerkleiders’ voor de politionele acties, valt dus ook wel weer wat af te dingen.

Jan Bruin, Workum

Oorlogen in gerommeld

Ik ben het helemaal eens met de lezer die meer wil weten over de-escalatie en objectiviteit (Ombudsman, 18 februari). We zijn meer dan eens oorlogen in gerommeld door slecht functionerende wereldleiders die leugens en kleine misverstanden gebruiken als afleidingsmanoeuvres om hun eigen persoonlijke machtspositie te versterken. En de slachtoffers vallen onder de gewone burgers en soldaten, die niets met dat gerommel te maken hadden.

Ineke Floris, Enkhuizen

Iemand daarboven

Van Freek de Jonge moeten we aannemen, dat ‘de persoonlijke God onhoudbaar’ is geworden (Trouw, 18 februari), want ‘het idee dat er iemand daarboven zit te besturen en de lakens uitdeelt is onmogelijk’. Misschien had hij later toch nog eens naar de kerk moeten gaan, om te vernemen dat daar zo ongeveer niemand in zo’n god gelooft. Maar wel in de God die zich ten voeten uit heeft laten kennen in de gekruisigde mens Jezus Christus.

Reinder Reitsma, Leeuwarden

Bezorging bij storm

Op zaterdagmorgen na een zeer stormachtige avond en nacht vol verwachting naar de brievenbus gelopen. En ja hoor, zelfs in het buitengebied was de krant bezorgd. Hulde aan de Trouw-bezorger.

Marijke en Barend Kroes, Jelsum (Friesland)

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden