Beeld Trouw

CommentaarKasjmir

India speelt met vuur in deelstaat Kasjmir

Sommige verkiezingsbeloftes kan je beter niet doen, laat staan nakomen. Met het besluit vorige week om de autonome status van Kasjmir in te trekken, heeft de Indiase premier Narendra Modi de verhouding met Pakistan verder op scherp gezet. Dat land beperkt zich bij zijn reactie tot nu toe tot diplomatieke en economische stappen, maar de vraag is of dat zo blijft. En dan ontstaat er een levensgevaarlijke situatie tussen de twee kernmachten.

De spanning was al hoog. Kasjmir is al sinds de opsplitsing van het Britse rijk een groot twistpunt. De bevolking, merendeels moslim, wilde in 1947 aan Pakistan worden toegevoegd, maar de hindoeïstische vorst besloot anders. Sindsdien is er in Kasjmir geregeld sprake van geweld door militante moslimgroepen – ook tegen hindoeïstische burgers in de regio. Volgens India wakkert Pakistan het geweld in Kasjmir aan. Daarnaast zijn er (soms zeer ernstige) incidenten tussen Pakistaanse en Indiase militairen.

Modi kan wel rekenen op veel steun in India zelf. Hij won er dit voorjaar met zijn partij BJP de verkiezingen, en het intrekken van de autonomie van Kasjmir is ook verwelkomd door partijen die op veel vlakken bekend staan als liberaal en progressief. Dat de regio een aparte status heeft, met eigen wetten en een eigen grondwet, was veel Indiërs een doorn in het oog. India is een serieuze democratie, luidt het argument, dus wat kun je erop tegen hebben als een regio vanaf nu op dezelfde wijze wordt behandeld als de rest van het land.

Omgang met minderheden

Naast de zorgen over de verhouding met Pakistan, is een belangrijk tegenargument dat een zorgvuldige omgang met minderheden ook een kenmerk is van een volwassen democratie. En op dat vlak gaat het in India bepaald niet goed. Modi is zelf afkomstig uit Gujarat, waar toen hij die provincie bestuurde in 2002 de altijd aanwezige spanningen tussen moslims en hindoes ontaardden in dagenlang geweld tegen moslims, met meer dan duizend doden tot gevolg. En de afgelopen jaren is in zijn BJP en daarbuiten de invloed van radicale hindoes alleen maar toegenomen, lieden die van India een puur hindoeïstisch land willen maken.

India kampt verder met moslimterreur, die wordt aangewakkerd door internationale extremistische groepen, los van Kasjmir. Het is al moeilijk genoeg die te bestrijden als de islamitische gemeenschap nog wel vertrouwen heeft in een rechtvaardige behandeling door de staat. Als dat vertrouwen wegvalt doordat een overwegend islamitische regio zijn autonomie wordt afgenomen, wordt ook die strijd er niet eenvoudiger op. Modi voldoet dan ook aan een langlopende wens van de meerderheid in India, maar speelt met vuur.

Het commentaar is de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden