Opinie

Inburgeren doe je met hulp van burgers

In het Rotterdamse Albeda College volgen Turkse imams een spoedcursus inburgeren. Beeld ANP

Het Syrisch echtpaar dat ik als vrijwilliger help met de taal, schrijft Karel Musch, spreekt gaandeweg goed Nederlands, dus de gesprekken krijgen steeds meer diepgang. 

Onlangs spraken we over de bizarre situatie van een broer van de man. Een derdejaars student aan een van de oudste universiteiten van Nederland. Door het (buiten zijn schuld) uitlopen van een van de vele aanvraagtermijnen, begon de broer uit allerlei regelingen te vallen.

Een intelligente, gemotiveerde vent dreigde zo te vervallen tot werkloosheid en dakloosheid. Zijn verhuurder was ondertussen namelijk alvast begonnen de huur op te zeggen. Komende uit Syrië zegt de schrijver Kafka ze nog niet zoveel.

Thuisgekomen na het gesprek over de broer ligt op mijn deurmat een envelop van de Nationale Ombudsman. Het is zijn jongste rapportage over het falende inburgeringsbeleid. Nieuwsgierig blader ik het rapport door. Diagonaal lezend, zie ik passages waar ik totaal mee kan instemmen. Ondanks mijn boosheid en vooral schaamte over de manier waarop die jonge student in dit land wordt behandeld, merk ik toch een soort trots. Dit is ook Nederland: een bijzondere overheidsfunctionaris die er is om op dit soort ontsporingen te letten.

Barmhartigheid

Al snel ben ik bij de laatste pagina, op zoek naar conclusies. Op die laatste pagina staat: “Oproep aan u”. Aha, denk ik, nu gaat het over mij, over ons als burgers. Maar nee, het is een oproep in overigens stevig Nederlands aan de minister, aan DUO, aan de colleges van b. en w., aan gemeenteraadsleden, aan alle ambtenaren en alle inburgeraars.

Maar waar is de oproep aan mij? Waar is de oproep aan de burgers van dit land die al zijn ingeburgerd omdat ze hier zijn geboren? Waar zijn wij gebleven, gewone burgers die toch samen de samenleving maken waarin die nieuwkomers willen inburgeren. Zonder ons gaat het toch niet?

Voetbal- of hockeyteam

Het is prachtig dat de Nationale Ombudsman vraagt om initiatief en ruimhartigheid van instanties. Maar zou er nou naast die ruimhartigheid niet ook gewoon wat barmhartigheid van mensen onderling moeten zijn?

De oproep aan al die burgers zou kunnen zijn om collega’s, buren, familie, vrienden, de leden van het voetbal- of hockeyteam te vragen zich ook als vrijwilliger te melden. Want van de instituten, organisaties, ministeries en wat dies meer zij hangt het succes van het inburgeren niet af. Dat inburgeren kunnen uiteindelijk alleen burgers samen met burgers.

Lees ook: 

De inburgering gaat op de schop

Geen ontheffingen meer, strengere boetes en iedereen moet meedoen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden