null

OpinieLerarentekort

In plaats van de 8,5 miljard euro heeft onderwijs structurele oplossing voor lerarentekort nodig

Beeld Trouw

Schuif de 8,5 miljard voor onderwijs terug naar de formatietafel om in te ruilen voor een structurele aanpak, zegt Mohammed Guellaï.

Mohammed Guellaï

Onlangs presenteerde het demissionair kabinet het Nationaal Programma Onderwijs (NPO): een verkiezingsstunt van eenmalig 8,5 miljard euro voor het onderwijs. De Rekenkamer en schoolleiders staan kritisch tegenover de plannen, die ruimte zouden kunnen bieden aan misbruik en willekeur. Bij eerdere miljoenensubsidies voor onderwijs was achteraf niet goed te zien waar het geld aan was besteed.

Het top-down opgelegde plan heeft alles weg van politiek spel om ons zand in de ogen te strooien. Het onderwijsveld heeft nooit om deze incidentele investering gevraagd. Onderzoek van McKinsey laat zien dat er juist structurele investeringen nodig zijn. De kortermijnfocus kenmerkt het gebrek aan ambitie van onze onderwijsministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven.

Holle frasen van de rijksoverheid

Het NPO zou volgens de holle frasen van de rijksoverheid zijn gericht op “herstel én ontwikkeling van het onderwijs, op het inhalen én compenseren van vertraging en op het ondersteunen van iedereen in het onderwijs die het moeilijk heeft”.

Het demissionair kabinet heeft er een enorm belang bij dat de schijnwerpers nu zijn verplaatst naar onderwijsachterstanden ‘door corona’, in plaats van het oplossen van de grotere problemen waar het onderwijs mee kampt: met name een nijpend kwalitatief en kwantitatief lerarentekort en een groeiende kansenongelijkheid. Het Nationaal Cohortonderzoek Onderwijs toont wel aan dat er daadwerkelijk sprake is van leervertraging en leerachterstand door onderwijs tijdens Covid-19, maar de onderwijsministers zouden zich allereerst op structurele oplossingen moeten focussen.

Het onderwijsveld hamert al twee jaar op het uitvoeren van de motie van Tweede Kamerlid Peter Kwint om het lerarentekort te registreren. Ook de kamerbreed gedragen motie van Lisa Westerveld om onbevoegd gegeven les niet te laten meetellen als onderwijstijd legt Arie Slob nog altijd naast zich neer.

De ministers weigeren te doen wat het hardst nodig is

Het is absurd dat het onderwijsveld nu zou moeten rennen voor dit NPO, terwijl onze onderwijsministers continu weigeren te doen wat het hardst nodig is om het lerarentekort écht aan te pakken: deze moties en de aanbevelingen van Merel van Vroonhoven (onafhankelijk aanjager aanpak lerarentekort) uitvoeren.

Er wordt weer een beroep gedaan op onderwijspersoneel, maar hoeveel rek zit daar nog in? Persoonlijk ben ik klaar met de minachting van de onderwijsministers voor onze beroepsgroep. De trein van het NPO dendert nu in volle vaart door, maar hoe vanzelfsprekend is dat? De opdracht om 8,5 miljard euro geen weggegooid geld te laten zijn, wordt volledig bij scholen neergelegd. Zouden deze opdracht en verantwoordelijkheid wel op de schouders van het onderwijs moeten drukken?

De kritiek van de Rekenkamer is nog te mild. Een demissionair kabinet zou sowieso niet halsoverkop met zo’n grote som geld moeten strooien. In de openbaar gemaakte stukken van de mislukte verkenning wordt onderwijs niet genoemd. De vakbonden en schoolbesturen doen er verstandig aan dit giftige cadeau van 8,5 miljard euro terug te schuiven naar de formatietafel, zodat een deel van dit geld slimmer kan worden ingezet: voor een structurele oplossing van de enorme uitdagingen waar het onderwijs voor staat.

Mohammed Guellaï is leerkracht basisonderwijs bij IKC Tuindorp Amsterdam.

Lees ook:

Het lerarentekort is oplosbaar, genoeg mensen willen in onderwijs werken

Er zijn heus genoeg mensen die in het onderwijs zouden willen werken. Maak gebruik van private partijen, als uitzendbureaus, om hen te vinden én te houden, bepleit Suzanne von der Dunk, directeur Onderwijs van Randstad Nederland.

Hier gaat de 8,5 miljard euro extra voor het onderwijs naartoe

Met forse investeringen wil het kabinet leerlingen en studenten op alle niveaus, van basisschool tot universiteit, de kans geven om hun door corona opgelopen achterstand in te halen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden