De vraag van Monic

In Nederland wordt de kinderwens afgeremd, vertellen lezers

Beeld REUTERS

Is de kinderwens in Nederland helemaal vrij, was de vraag van Monic Slingerland. Nee, vinden lezers. Zij sommen argumenten en barrières op die een groter kindertal beperken. 

Geen plezier

De illusie dat sociale druk in Nederland bij de kinderwens geen rol speelt, is groot. De drang onder de mensen zo veel mogelijk individuele vrijheid te hebben, gaat ironisch genoeg in tegen bepaalde wensen die als ouderwets worden gezien. Vroeg kinderen krijgen is, in mijn ervaring, een van de wensen die onder jongeren kan spelen. Maar jongeren met deze wens wordt verteld dat kinderen krijgen hun individuele vrijheid zal beperken, dat ze daarvan geen plezier in hun leven zullen hebben. Het gevolg is een lager geboortecijfer.
Roderik Pompies Amerongen

Vijf prima kandidaten

Ik heb vijf kinderen, twee uit mijn eerste huwelijk en drie uit mijn huidige huwelijk. Ik heb verwijtende blikken en opmerkingen gehad, over klimaatverandering en overbevolking. Schampere opmerkingen dat ik zelf niet genoeg bijdraag aan de maatschappij omdat ik, door al die kinderen, enkel parttime wil werken.

Mijn reactie daarop is simpel. Een groot gezin betekent samenwerking en samenleven, geven en nemen. Volgens mij heb ik vijf prima kandidaten voor maatschappelijk betrokken en omgevingsbewuste (inclusief klimaat) mensen op de wereld gezet.
Marijne van Wijk Den Haag

Natuurwet

Veel culturen en geloven stimuleren het krijgen van (veel) kinderen. De huidige Nederlandse samenleving is neutraal ten opzichte van het krijgen van kinderen. Vergeten wordt dat het krijgen van kinderen de belangrijkste wet is in de natuur. Al het andere zoals status, mooie auto’s en bankrekeningen is slechts aankleding. Hier duurt het nu steeds langer voordat mensen toe zijn aan het krijgen van kinderen. Allereerst ben je lang aan het studeren, dan wil je nog veel meemaken en carrière maken, waarna pas een voldoende stabiele situatie ontstaat voor het opvoeden van kinderen. Maar dan loop je aan tegen het huisvestingsprobleem met jarenlange wachtlijsten en hoge vaste lasten. Het gevolg is dat stellen minder of helemaal geen kinderen krijgen. Het is dramatisch te zien dat juist in samenlevingen met de slechtste omstandigheden de meeste kinderen geboren worden.
Fred Muller Apeldoorn

Derden

Ik zie regelmatig een grote mismatch tussen enerzijds de beweegredenen om een kind op de wereld te zetten en anderzijds het dragen van de verantwoordelijkheden die het ouderschap met zich meebrengt. De consequentie van het niet nemen van die verantwoordelijkheid raakt derden. Het is dus geen individuele kwestie.
Marinus Hoorntje Oosterhout

Bizarre aanname

Wij zouden er als samenleving niet al te best voorstaan wanneer het krijgen van kinderen aan banden gelegd zou worden, wat al een bizarre aanname zou zijn in een land dat zich beschaafd pleegt te noemen.
Willem Vizee Tiel

Tachtig miljoen erbij

Per jaar komen er wereldwijd ongeveer tachtig miljoen mensen bij. Door de impact hiervan op natuur en milieu rest ons nu slechts een vrijheid in gebondenheid. Wie durft nog te spreken van een vrije kinderwens?
Piet Disveld Zaandam

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. Lees hier het hele dossier.

Lees ook:

Is de kinderwens in Nederland wel vrij?

De vraag van Monic. “Leven zonder kinderen heeft geen betekenis.” Dit zinnetje, in een reportage in de Verdieping van donderdag 13 juni, blijft in mijn hoofd rondzingen. Het komt uit de mond van de 34-jarige Omar, inwoner van Gaza en getrouwd met Warda. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden