OpinieThuiswerken

In het buurtbureau werk je bijna thuis

null Beeld
Beeld

Het thuiswerken is door de coronacrisis niet meer weg te denken. Maar behalve dat het een corona-veilige werkomgeving oplevert en veel minder woon-werkverkeer, kleven er ook heel wat nadelen aan. Hoe langer deze crisis duurt, des te meer dat duidelijk wordt.

Thuiswerken is natuurlijk niet nieuw, maar veel kantoormedewerkers deden het nog niet, in de overtuiging dat het in hun functie niet mogelijk was. Anderen deden het wel, maar vaak voor één of hooguit twee dagen per maand of per week. Nu het geen vrije keuze meer is, ervaren ook veel verstokte tegenstanders van het thuiswerken, de enkeling daargelaten, de voordelen van het nieuwe levensritme zonder de stress of het tijdverlies van het forenzen. En, zo is uit onderzoeken gebleken, mensen werken thuis harder.

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan. Wie ruim is behuisd, kan een aparte kamer inrichten als kantoor, maar die luxe hebben de meeste mensen niet. Dus als je moet werken aan de eetkamertafel, “en als je iemand bent die behoefte heeft aan de structuur en het sociale contact van een werkplek, kan het best lastig zijn als die context wegvalt”, zegt arbeidspsycholoog Jan ­Machek van ArboNed op Nos.nl.

Kantoor vlak bij huis

Een oplossing voor de toekomst zou kunnen zijn het creëren van een nieuw fenomeen: het ‘buurtbureau’, een eigen werkplek of -kamer (geen flexwerkplek) in een kantoor op fietsafstand van huis. Het is als een ‘normaal’ kantoor, maar dan niet van één werkgever. Zo is het goed mogelijk dat iemand vlakbij huis in het buurtbureau van bijvoorbeeld Bolsward de personeelsadministratie van de ANWB in Den Haag doet. In de kamer ernaast is een stadgenoot inkoper bij de MediaMarkt of regelt ­iemand de planning van een verhuis­bedrijf uit Apeldoorn.

Je collega’s werken dus niet voor ­dezelfde baas, maar wonen in de buurt en willen graag ‘thuis’ werken, maar dan wel met het gerief en de sociale omgeving van het bedrijfskantoor. Met als, voor sommigen, bijkomend voordeel ten opzichte van ‘echt’ thuis, een afgebakende werkdag zonder de verleiding om tussendoor nog huishoudelijke taken te doen.

Reistijd en en energie besparen

In een klein dorp zou bijvoorbeeld na een verbouwing een oud politie­bureau, een leegstaande school, een voormalig bejaardenhuis kunnen voldoen en natuurlijk nieuwbouw. In een middelgrote gemeente zouden bijvoorbeeld, verdeeld over de wijken, vier, acht of zo nodig meer gebouwen kunnen voldoen. Een ­lokale ondernemer kan de catering verzorgen, of je fietst even naar huis.

Het nieuwe werken bespaart uren reistijd, bespaart op reisenergie, spoor- en wegonderhoud. Misschien moet dan wel de leaseauto ingeleverd worden...

Lees ook:

Mag een werkgever de reiskostenvergoeding stopzetten nu we thuiswerken?

Een werkgever mag de reiskostenvergoeding inhouden van werknemers die nu thuiswerken. Sommige bazen doen dit al.

https://www.trouw.nl/economie/mag-een-werkgever-de-reiskostenvergoeding-stopzetten-nu-we-thuiswerken~b70f5101/

Een zere rug van het thuiswerken, wat kun je daaraan doen?

We werken nu al ruim een maand thuis, en dat begint gevolgen te hebben. Niet in de laatste plaats voor je rug. Wat te doen tegen rugpijn?

https://www.trouw.nl/zorg/een-zere-rug-van-het-thuiswerken-wat-kun-je-daaraan-doen~b453a7e8/

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden