Commentaar

In de toekomst zullen we vaker onze eigen familie moeten helpen

Te veel zorg wordt nu uitbesteed aan beroepskrachten. Ook als je vader of moeder in een tehuis wordt verzorgd, zullen we in de toekomst vaker zelf moeten helpen. Dat zei deze week Aad Koster, directeur van de organisatie van verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg.

Hoofdredactie

Populair zal hij er niet mee worden, populair word je door te zeggen dat er gewoon meer geld moet naar de ouderenzorg. Het probleem is alleen dat er in deze kabinetsperiode - terecht! - al veel meer geld naar de zorg voor ouderen gaat. En toch blijkt het nog te weinig te zijn. De uitgaven aan langdurige zorg nemen toe, wat te rechtvaardigen is omdat er goed werk mee wordt verricht. Maar de vraag rijst waar de grenzen liggen aan de zorg.

Daarbij gaat het niet alleen om geld. Zelfs als we een nieuwe aardgasbel zouden vinden en geld geen probleem zou zijn, dan nog zou de zorg bij het huidige groeitempo vastlopen. Want personeel is niet onbeperkt te vinden, zo merken we nu al in de zorg.

De vraag is dus of we meer aan de familie moeten overlaten. Zorgen voor iemand van wie je houdt, kan zwaar zijn. Nu al geldt dat veel 'mantelzorgers', ondanks de inzet van professionals, flink worden belast. En die zorg houdt echt niet op als je familielid in een tehuis gaat wonen, want vaak is er ook dan nog genoeg te doen.

Bovendien zijn niet alle familiebanden even goed, waardoor de zorg voor je eigen vader of moeder, de zorg door je eigen dochter of zoon, voor sommigen heel ongemakkelijk kan zijn.

Zo ver als in Duitsland of Spanje, waar kinderen wettelijk verplicht zijn voor hun ouders te helpen zorgen, moeten we dan ook misschien niet gaan. Maar er zijn meer mogelijkheden.

Kangoeroehuizen, waarbij je een hulpbehoevend familielid kunt laten inwonen, zouden makkelijker gebouwd moeten kunnen worden. Zorgverlof moet normaler worden. En soms zullen ook vakantiedagen ingezet worden als een familielid hulp nodig heeft.

Voor alle generaties moet Nederland een eerlijk en zorgzaam land blijven. Dat vereist een rechtvaardige verdeling van de lusten en de lasten. Wie gezond is zal wie dat niet is moeten helpen, en wie daar liever verre van blijft kan dan in elk geval meebetalen aan de zorg voor mensen in zijn omgeving.

Alles uitbesteden aan professionals en kosten doorschuiven naar de gemeenschap is op den duur niet goed. Niet voor de mensen, niet voor de overheidsfinanciën en niet voor de samenleving. Zorg hoort gewoon bij het dagelijks leven.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden