Weblog

In Bosnië leven groepen langs elkaar heen

Henk Jan Ormel met de Bosnische vlag. Beeld
Henk Jan Ormel met de Bosnische vlag.

We vliegen vanuit Istanbul naar Sarajevo. Op de lage bergen van Noord-Griekenland, Servië en Bosnië-Herzegovina ligt al volop sneeuw. In Sarajevo schijnt de zon, maar het is behoorlijk fris.

Henk Jan Ormel en Tweede Kamerlid voor het CDA

We rijden direct vanaf het vliegveld naar het ministerie van Buitenlandse Zaken waar we spreken met Zoran Perkovic, assistent minister van Buitenlandse Zaken. Het gesprek gaat vrijwel geheel over de binnenlandse situatie in Bosnië. Dit land is het product van de in 1995 gesloten Dayton-vredesovereenkomst.

De Servische Bosniërs, de Kroatische Bosniërs en de islamitische Bosniërs zijn tot elkaar veroordeeld na eerst een bloedige oorlog met elkaar uitgevochten te hebben. Nu leven deze bevolkingsgroepen volledig langs elkaar heen in één land.

Na de verkiezingen van oktober 2010 is er nog geen nieuwe regering en er wordt geruzied over de vorming van deelregeringen voor kantons. Dit land met 4 miljoen inwoners heeft een Grondwet die in Dayton is opgesteld en gewijzigd moet worden, maar de politieke partijen blijven vasthouden aan ingenomen posities en het politieke proces stagneert.

Na de assistent-minister gaan we naar het parlement en spreken daar met de commissie Europese Zaken. Eerst antwoordt de voorzitter, een Bosnische moslim, vervolgens geven een Bosnisch-Servisch en een Kroatisch-Bosnisch parlementslid hun mening. Dit leidt eerder tot een Babylonische spraakverwarring dan tot een constructief gesprek.

Het was mij opgevallen dat de geel-blauwe Bosnische vlag een wisselend aantal sterren heeft. De ene vlag heeft 5 sterren en de ander 7. Ik vroeg de parlementsleden hoeveel sterren er nu in de Bosnische vlag behoren te staan. Eerst kreeg ik geen antwoord, maar uiteindelijk zei de voorzitter van de Europacommissie van het Bosnische parlement dat ze dit zelf ook niet weten.

's Avonds dineerden we op de residentie van de Nederlandse ambassadeur met onder andere de Hoge Vertegenwoordiger Valentin Inzko en de speciale vertegenwoordiger van de EU Peter Sorensen. Zij geven aan dat mensen in Bosnië snakken naar een normaal en veilig leven met enige economische vooruitgang. Het werkloosheidspercentage is 40%.

De Hoge Vertegenwoordiger Inzko bedankt onze delegatie voor de vasthoudendheid van Nederland. " Als de Nederlandse regering niet zoveel druk had uitgeoefend, zaten Mladic en Karadzic nu niet in de cel," aldus Inzko. Beiden geven aan dat aanwezigheid van de internationale gemeenschap in Bosnië nog jaren noodzakelijk zal zijn.

CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel bezoekt met een delegatie Kamerleden Griekenland, Servië en Bosnië, waar onder meer een bezoek wordt gebracht aan Srebrenica.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden