null Beeld
Beeld

Het antwoord op de vraag van MonicMonic Slingerland

‘In 1969 wisten we al dat er te veel mensen op aarde zijn’

Overbevolking dreigt, zeggen lezers. Moet de overheid het krijgen van kinderen afraden?

Bevolkingspolitiek

Het krijgen van kinderen moet worden ontmoedigd. Bevolkingspolitiek is vereist voor het oplossen van klimaatproblemen: hoe minder mensen, des te kleiner de ecologische voetafdruk. In dat opzicht laten GroenLinks en D66 als klimaatpartijen steken vallen.

Karin Bleeker Rijswijk

Enorme druk

Oneindige groei bestaat niet. Op enig moment zal die stoppen. Moeder Aarde kraakt en kreunt nu al onder de gevolgen van de enorme bevolkingsdruk. Aan ons de keuze: sturen op krimp en de tijdelijke problemen die dat met zich meebrengt het hoofd bieden, of blijven groeien tot de wal het schip gaat keren, met heel veel ‘auw’.

Ton Bot Groningen

Natuurlijke weg

In mijn tijd als katholiek was het Gods woord ‘Gaat heen en vermenigvuldigt u’, met toezicht van de pastoor. Gezinnen van tien waren gewoon. Nu schijnen overheden in bepaalde landen te bepalen wat de norm is. Hoe wordt dat onderbouwd? Zo langzamerhand wordt alles bepaald door ‘deskundigen’, alsof men God zelve is. Ik denk dat de natuur het evenwicht tussen meer of minder kinderen zelf intact houdt.

Berna van der Tol Hoofddorp

Klimaatschade

Streven naar bevolkingsgroei door meer geboortes of immigratie is een tijdelijke oplossing die leidt tot structurele schade: klimaatschade door overbevolking en overconsumptie of ontwrichting van de sociale cohesie door te omvangrijke immigratie. Over ruim dertig jaar is het laatste grote geboortecohort van eind jaren zestig overleden en stabiliseert de verhouding tussen jong en oud. Het grote aandeel ouderen is een tijdelijke situatie die moet worden aangepakt door gerichte interventies: anders inrichten van zorg (denk aan robotisering), wonen (seniorenhofjes) en het pensioenstelstel. Een bevolking van vijftien of tien miljoen inwoners heeft geen economie nodig met de omvang van die voor zeventien miljoen.

Anneke Assink Zuidwolde

Liever méér

Vergrijzing leidt tot problemen in krimpgebieden. Migratie gaat dat niet oplossen. De natuurlijke aanwas (geboorte minus sterfgevallen) in Nederland is klein. Dus liever meer dan minder kinderen. De overheid moet zorgen dat financiën geen belemmering zijn bij de keuze voor kinderen.

Jelmer Martens Zeist

Bewust geen kinderen

We trouwden in 1969 en tevoren stond vast dat we geen kinderen wilden; toen al te veel mensen op aarde. Het krijgen van kinderen wordt vaak geïdealiseerd. Ik herinner me een gesprek met leeftijdsgenoten, zeven jaar na ons trouwen, beiden met twee kinderen. Ongevraagd merkten ze op “we zouden ze nu niet meer kwijt willen, maar als we hadden geweten waaraan we begonnen hadden we het nooit gedaan”. Wij zijn al 52 jaar heel gelukkig getrouwd. Meer en vaker samen geweest dan anderen. Nooit spijt gehad.

Chris Zijdeveld Schiedam

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden