Opinie

Ik zie de provincie op termijn verdwijnen, maar toch ga ik stemmen

Een vrouw stemt tijdens de verkiezingen in 2017. Beeld ANP

Veel van de maatschappelijke taken van provincies zijn al verdwenen en op termijn zal deze bestuurslaag overbodig worden, voorziet Jaap Stellingwerff, oud-medewerker van de provincie Zuid-Holland.

'Weg met de provincie' stelde hoogleraar Michiel De Vries in deze krant. En hoewel ik mijn gehele werkzame leven als beleidsmedewerker in de sector grond- en drinkwater bij de provincie Zuid-Holland heb gewerkt (1970-2004), ben ik het met hem eens. Daarbij heb ik, blijkt nu, ijverig meegewerkt aan de 'versterving' van de provincies:

--De provinciale taak van toezicht op de waterschappen is in de jaren zeventig teruggebracht: van circa 800 polders en kleine waterschappen naar vijf grote waterschappen met een eigen bestuur, waar we in maart ook voor stemmen. Het fenomeen 'provinciale waterstaat' is als zelfstandig advieslichaam van Gedeputeerde Staten afgeschaft en opgegaan in het provinciale apparaat. De opzet van goed grondwaterbeheer dat voor een groot deel kon worden overgedragen aan de waterschappen.

--Als provincie stonden we in 1980 aan de wieg van het grondwater- en bodem- kwaliteitsbeleid. Ik was projectleider bij het verontreinigingsschandaal Lekkerkerk en de opzet van het Bodemsaneringsprogramma. Als directeur van de provinciale Stichting Bodembeheer Krimpenerwaard (2000-2004), die nu is opgenomen in Stichting Zuid-Hollands Landschap, sloot ik mijn taak af.

--In de jaren negentig werkte ik mee aan de sanering van dertig kleine waterleidingbedrijven naar drie grote zelfstandige bedrijven zonder direct toezicht van de provincie. De waterleidingbedrijven konden we vrijwaren van de toenmalige privatiseringsziekte.

Boeiende tijd

Met veel voldoening kijk ik terug op een boeiende tijd bij een goede werkgever. Als provincie hebben we zelf de bovengenoemde nieuwe taken opgebouwd en later afgeschoven. Er ligt nog wel een aantal taken waarvoor een oplossing moet worden gevonden, zoals het weg- en vaarwegbeheer en op het gebied van ruimtelijke ordening. Dat zal nog de nodige tijd vergen.

Als ik nu langs het provinciehuis op de hoek Koningskade in Den Haag kom, zie ik dat een aantal vleugels inmiddels is verhuurd. In mijn ogen heeft de provincie straks geen blijvende taak meer in onze maatschappij als derde bestuurslaag en zal ze op termijn verdwijnen. Vele geschiedkundige en herdenkingsboeken staan al in mijn boekenkast.

Toch ga ik in maart stemmen. Al is het maar voor de verkiezing van de Eerste Kamer. Maar bovenal om een halt toe te roepen aan de populistische ontwikkelingen die ons land teisteren.

Lees ook:

Wat lost afschaffing van de provincies precies op?

Michiel van Butselaar, CDA-kandidaat voor de Provinciale Staten van Zuid-Holland, ziet niet in hoe afschaffing van provincies het bestuur beter maakt.

Weg met de provincie!

Het is wat als een hoogleraar bestuurskunde besluit níet te gaan stemmen. Volgens Michiel de Vries vormt de provincie een overbodige bestuurslaag waarin de partijen geen enkele kleur hebben. Waarom zou je dan het rode potlood pakken?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden