OpinieVliegen

Ik word écht gelukkig van reizen

Dit jaar blijft het bij Vlieland en Terschelling, maar Hannah Visser, student antropologie, zou toch heel graag ook weer naar het buitenland willen.

Deze zomer zou ik naar Vietnam gaan met een vriendin. Drie weken backpacken van Ho Tsji Minhstad naar Hanoi. De complete twintigerreis, het hele plaatje, goed om een hele Instagram-feed mee te vullen. Maar door de coronacrisis is deze ‘droomreis’ in het water gevallen.

Nu zit ik in mijn geboortestad bij mijn ouders en de enige plek waar ik ga backpacken deze zomer is op Vlieland en Terschelling. Ik pas me gemakkelijk aan de situatie aan. Terschelling en Vlieland zijn eigenlijk ook wel prima. Het strand, de natuur en lieve mensen om me heen zijn het belangrijkste. Waarom was ik dan voor de coronacrisis al in december bezig met vliegtickets en reisroutes? Als ik voortaan in Nederland op vakantie ga, dan is dat toch veel beter voor mijn ecologische voetafdruk en mijn eigen portemonnee?

We willen reizen. Het liefst zo ver weg mogelijk. Ik besluit te onderzoeken waarom eigenlijk. Hoogleraar filosofie Ruud Welten stelt dat we met reizen ­alleen bezig zijn met ontvluchten van wat we achterlaten. Bovendien willen we ons onderscheiden van anderen door geen toerist maar ‘reiziger’ te zijn; we willen de locals opzoeken, waar geen andere toerist of reiziger ooit is ­geweest. Het is een statussymbool en doorgeschoten individualisme met een obsessieve zoektocht naar authenticiteit, aldus Welten.

Kiekjes posten op Instagram

Erg blij met deze bevindingen ben ik niet. Reis ik dan alleen maar omdat ik aan de wereld wil laten zien dat ik het leuk heb en omdat ik mijn thuis wil ontvluchten? Hoogleraar Welten heeft misschien ergens een punt; ik post ook kiekjes van mijn reizen op Instagram, en als ik op reis ben hang ik het liefst de ‘echte reiziger’ uit.

Maar toch doe ik dit niet alleen om te laten zien aan de buitenwereld. Ik word écht gelukkig van reizen. Ik word gelukkig van nieuwe ontdekkingen doen, over het land waarin ik ben, de mensen die er wonen en over mezelf. Ik doe het om in een onbekende omgeving nieuwe inspiratie op te doen en mijn horizon te verbreden.

Als ik altijd in Nederland op vakantie zou gaan, zou ik toch echt wat missen, ook al is het beter voor mijn ecologische voetafdruk en de portemonnee. Voor nu ga ik ontdekkingen doen en ontspannen op Vlieland.

Van mijn reislustigheid kom ik waarschijnlijk voorlopig niet af.

Lees ook

Wordt een vakantie zonder luchtstrepen het nieuwe normaal?

Vliegen voor het plezier mag weer, binnen Europa. De vakantievluchten naar Europese bestemmingen komen voorzichtig op gang.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden