Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ik voel me ongemakkelijk bij de mondiale uitstoting van Weinstein

Opinie

Ger Groot

Ger Groot: "Dat Harvey Weinstein in één week tijd van tycoon kon vervallen tot outcast, is een teken van de moralisering der tijden. Dat is vast een goede zaak." © Jorgen Caris
Column

Tot voor ongeveer een week had ik nog nooit van Harvey Weinstein gehoord. Ik ben wel een filmliefhebber, maar niet zo een die tot het slot van de aftiteling in de zaal blijft zitten om te weten wie de 'second dolly grip' was. Of die al die afkortingen achter de naam van cameralieden doorgrondt. Eén troost: Kermit de Kikker wist het ook al niet.

Inmiddels weet ik wel dat Harvey Weinstein tot voor een week de belangrijkste producent in Hollywood was, en dat hij zich in die functie jarenlang aan aankomende starlets vergreep. De verbazing daarover begrijp ik niet goed. Al ongeveer sinds het begin van de filmindustrie geldt Hollywood als het Californische matras waarop alles gebeurt wat God verboden heeft. En draagt deze 'Sin City' haar seksuele losbandigheid graag uit, binnen en buiten haar films.

Lees verder na de advertentie
Een rechtszaak over Weinsteins wangedrag is er nog niet; met waar­heids­vin­ding is men hoogstens net begonnen

Moralisering der tijden

Dat Harvey Weinstein in één week tijd van tycoon kon vervallen tot outcast, is een teken van de moralisering der tijden. Dat is vast een goede zaak. Mij zul je niet horen protesteren tegen een beetje moraal - hoe honend je daarvoor tot voor kort in verlichte kringen ook naar de Nederlandse of Amerikaanse biblebelt kon worden verwezen. De filmindustrie is altijd een bedrijfstak geweest waar je je dochter liever geen carrière in zag maken. Als daar verandering in komt, lijkt me dat winst.

Maar enigszins ongemakkelijk voel ik me wel onder de mondiale uitstoting van Harvey Weinstein. De beschuldigingen tegen hem hopen zich op en dat zal werkelijk niet voor niets zijn. Hoeveel boter de rest van Hollywood (en van de mondiale filmindustrie) daarbij op het hoofd heeft, is één vraag. Een andere is hoe gelukkig je moet zijn met het internationale schervengericht dat nu over de man wordt uitgesproken.

Een rechtszaak over Weinsteins wangedrag is er nog niet; met waarheidsvinding is men hoogstens net begonnen. Toch is hij al uitgestoten uit de Amerikaanse Academy of Motion Pictures en heeft Emmanuel Macron hem zijn Légion d'honneur afgenomen. Vooral die laatste zou, vanuit de Franse denktraditie, beter moeten weten wat rechtstatelijkheid is - zou je zeggen. Terwijl je je intussen óók afvraagt waaraan een Hollywoodtycoon in godsnaam de hoogste Franse onderscheiding heeft verdiend.

Amerikaanse traditie

Het hele proces heeft veel weg van de Amerikaanse traditie van 'run out of town' - de onbloedige variant van de lynch-justitie. Niet de rechter oordeelt over de schuld van wie als boosdoener wordt aangewezen, maar het volksgevoel dat zich als één man mobiliseert en de schurk de stad uitjaagt (of ophangt). Dat Harvey Weinstein - een beetje vadsig en nooit helemaal goed geschoren - als 'bad guy' zo goed gecast lijkt dat hij zichzelf bijna die rol in zijn eigen films had kunnen geven, helpt een handje.

Daarmee zijn zijn wandaden niet goedgepraat. Ze moeten bestraft worden wanneer ze deugdelijk bewezen zijn en er aan nog een paar wettelijke voorwaarden is voldaan. Daar hebben wij tenslotte de rechtsstaat voor opgetuigd waar we in het westen zo trots op zijn. Dat aan de poten daarvan soms gezaagd wordt, schrijven wij gewoonlijk toe aan een louche populisme. Maar in de zaak-Weinstein zijn het overwegend heel vooruitstrevend denkende omstanders die de eerste stenen gooien.

Daar hebben zij vast hun redenen voor. Verkrachting is moeilijk bewijsbaar, machtigen ontspringen makkelijk de dans: ik weet het. Maar de garanties die de wet omschrijft zijn er niet voor niets. De aanklacht tegen Weinstein is een goed ding. Een internationale hetze is op zijn minst prematuur.

Lees ook: 

- Seksschandaal Weinstein is bijna een Hollywood-klassieker

- Meer columns van Ger Groot

Deel dit artikel

Een rechtszaak over Weinsteins wangedrag is er nog niet; met waar­heids­vin­ding is men hoogstens net begonnen