COLUMN

Ik verkies de rechtse populist Matteo Salvini als sterke man voor het nieuwe jaar

Sylvain Ephimenco Beeld Trouw

Je leest het steeds vaker: ons democratisch stelsel wordt door sterke mannen bedreigd. Van Trump tot aan de Hongaarse Viktor Orbán en de fascistoïde Braziliaan Jair Bolsonaro: de machtige macho zou in opkomst zijn. 

Het beeld van de man met spierballen die grimmig over wetten en fatsoenregels heenstapt, die zijn opponenten het cachot in slingert en zijn macht met de dag vergroot, is best angstaanjagend. Maar ik vrees dat deze benaming een soort containerbegrip is geworden waar vooral de van de norm afwijkende politici in gepropt worden.

Gelukkig blijven vrouwen van dit predicaat verschoond. Hooguit denkt men dat ze in het oor van hun sterke man fluisteren om hem nog sterker en gemener te maken (Elena Ceausescu!). De laatste sterke vrouw in Europa was de Britse Margaret Thatcher die elf jaar premier was, hongerstakende gevangenen liet omkomen en een oorlog aan de andere kant van de aardbol voerde. 

Volgens internetencyclopedie Wikipedia is een sterke man ‘iemand die in een land de feitelijke, maar niet de wettelijke macht in handen heeft’. Dit lijkt me een gepasseerde definitie die beter van toepassing is op dictators. De huidige sterke man die als een vogelverschrikker door zijn criticasters wordt opgevoerd, wordt meestal beperkt door zijn mandaat en democratische tegenkrachten.

Zie hoe de geagiteerde Trump op het ogenblik worstelt met zijn oppositie. Orbán dan? De man heeft weliswaar uit eigenbelang aan enkele democratische structuren in zijn land gesleuteld. Niet correct, maar nog steeds miniem voor een sterke man die zichzelf respecteert. Bijna dagelijks wordt er in Hongarije in vrijheid tegen hem geprotesteerd en in zijn kerkers zitten geen politieke gevangenen. Anders dan in Spanje, waar negen politici uit Catalonië al anderhalf jaar in het gevang verpieteren (nog) zonder vorm van proces. En toch is in Spanje een sterke man in geen velden of wegen te bekennen! 

Ortega

Het liefst moet de politicus met spierballen in de rechtse hoek gezocht worden. Daarom ook geen woord over de sandinist Daniel Ortega die in Nicaragua sinds augustus volgens Amnesty International 322 opponenten liet vermoorden. Of de socialist Nicolás Maduro in Venezuela die zijn eigen volk laat verhongeren. En wat te denken van de islamitische Erdogan die in Turkije nog bijna dagelijks burgers, overheidsfunctionarissen of journalisten ontslaat of achter de tralies zet.

In Frankrijk dacht Emmanuel Macron het sterkemanschap te mogen ambiëren. De autoritaire president met napoleontische allures las iedereen in Frankrijk en de wereld de les, maar vergat het beginsel van de door hem gehate populisten nog eens goed te bestuderen: als je niet van je volk houdt en zijn taal niet weet te spreken, kun je inpakken. Daarom ook verkies ik als sterke man voor het nieuwe jaar, de rechtse populist Matteo Salvini. Een prima doelwit voor belangstellenden: nu al is zijn Lega eerste partij in de peilingen (33 procent) en na de te verwachten regeringsval wordt hij dit jaar met gemak de nieuwe premier van Italië.

Drie keer per week schopt Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden