null Beeld

ColumnBabah Tarawally

Ik laat me vaccineren, maar ik heb respect voor de weigeraars

Babah Tarawally

Van alle kanten krijg ik te horen dat ik het niet moet doen, me laten vaccineren tegen Covid-19. Kennissen, familieleden en vrienden proberen mij te weerhouden van een prik in mijn arm. Natuurlijk weet ik dat ze uit liefde voor mij handelen. Sommige van hun argumenten zijn waanzinnig, andere zijn redelijk geformuleerd.

De ene groep heeft onvoldoende vertrouwen in het vaccin omdat het zo snel is ontwikkeld. Daarnaast willen ze niet dat Bill Gates en de farmaceutische industrie aan dit vaccin verdienen. Dit snap ik en ik probeer met begrip naar hun argumenten te luisteren.

Nanochips en 5G-netwerk

De andere groep komt aan met verhalen over nanochips in het vaccin die communiceren met het 5G-netwerk, in laboratoria ontwikkelde biowapens, geboortebeperking, spike-proteïnen die overal in het lichaam op langere termijn schade aanrichten, kwaadaardige wetenschappers en psychopaten. Hoe krankzinnig hun argumenten ook mogen klinken, we kunnen niet stellen dat ze alleen maar onwaar zijn. Zolang we geen tegenbewijzen hebben, zijn hun zorgen de onze. Het is belangrijk om ook naar tegenstanders van vaccinatie te luisteren en ze niet meteen als gekken weg te zetten.

Als het waar is dat elk land zijn leider verdient, dan moet het ook zo zijn dat elk land zijn bevolking verdient. We hebben onze kinderen opgevoed om vragen te stellen en kritisch te zijn. Tevens biedt de overheid ons de mogelijkheid om haar te controleren en ter verantwoording te roepen. We zijn een klein land dat grote daden kan verrichten.

Kunstnier, bluetooth, Deltawerken

Voor deze keer zou ik de aandacht willen richten op goede daden. Laten we even stilstaan bij de ontwikkeling van de kunstnier, bluetooth, wifi en de Deltawerken: baanbrekende uitvindingen waar we trots op mogen zijn. Als voormalige vluchteling weet ik als geen ander hoe prettig het is om in een democratie te leven en te kunnen zeggen wat ik wil. Er is hier goede gezondheidszorg en goed onderwijs. Ik heb fijn werk en ontmoet interessante mensen.

Met deze positieve kijk op Nederland erken ik indirect mijn privileges. Het vermijden van onzekerheden is mij gegund in Nederland, waarbij ik meteen erken dat dit niet voor iedereen geldt. Vooral niet voor mensen aan de zelfkant van de maatschappij. Ik begrijp waarom veel mensen in onzekere posities twijfelen om het vaccin te nemen.

Morgen ben ik aan de beurt om gevaccineerd te worden. Voor mij staat het wel of niet laten inspuiten symbool voor de vraag of dit land het beste met mij voor heeft. Mijn antwoord daarop is: ‘ja’. Deze overweging staat los van de ethische en medische noodzaak om besmetting te voorkomen en mijn naasten te beschermen.

We hebben elkaar nodig

Mijn keuze om gevaccineerd te worden kan ook worden gezien als mijn bijdrage voor het terugkrijgen van onze gedeelde vrijheid. Dus ik laat mij ook inenten voor degenen die het vaccin weigeren. Voor mij staat onze gedeelde menselijkheid voorop. Als mens zijn we aan elkaar verbonden. Wij kunnen niet zonder elkaar. We hebben elkaar nodig en samen dragen we verantwoordelijkheid voor ons en voor de aarde.

Deze leer is diep verankerd in de Afrikaanse Ubuntu-filosofie waarmee ik ben opgegroeid. Door elkaar nodig te hebben, voorkomen we uitsluiting. Dit betekent ook ruimte voor mensen met wie we het niet altijd eens zijn. Juist daarom is het belangrijk dat we naar elkaar blijven luisteren en elkaar respecteren en waarderen. Zelfs al liggen onze perspectieven mijlenver uit elkaar.

Babah Tarawally is schrijver, columnist en programmamaker. Voor Trouw schrijft hij om de week over (verborgen) discriminatie en racisme, maar vooral over manieren om elkaar op dit thema te kunnen verstaan. Lees ze hier terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden