Beeld Trouw

Column

Ik krijg koude rillingen van Jesse Klaver en zijn spierballengerol

Ook ik was een dag of tien geleden aanwezig bij de meet-and-greet-sessie van deze krant naar aanleiding van ons 75-jarig bestaan, om vragen van lezers te beantwoorden. En zoals vaker zijn het niet de instemmende reacties die bij deze onrustige columnist bleven kleven, maar de confronterende en kritische tegengeluiden. 

Daarom ook nam ik alle tijd om een lezer die dichtbij GroenLinks (GL) leek te staan, te woord te staan. Deze lezer vond dat ik de laatste maanden veel te negatief over GroenLinks had geoordeeld (en bijvoorbeeld niet over het CDA). Ik legde hem eerst uit dat ik als legitimist het landsbelang altijd laat prevaleren. Bij een ingewikkelde formatie zoals de laatste moeten alle hens aan dek en moeten partijen bereid zijn iets van hun programma los te laten om het land te dienen. Ik was dan ook zeer teleurgesteld (echt waar, vanwege mijn groene ik!) dat GL voor de tweede keer in enkele jaren uit die formatie stapte. Niet met betrekking tot een onderwerp over milieu en duurzaamheid maar over een kwestie over vluchtelingen, die op dat moment in Nederland geen urgentie kende. Ik legde dit uit als een weigering om politieke verantwoordelijkheid te nemen. 

'Alt-right'

Een tweede punt was de verbazingwekkende onverdraagzaamheid van een campagnestrateeg van die partij als het om de vrijheid van meningsuiting ging. Op internet verweet hij drie 'progressieve' kwaliteitskranten te veel ruimte te bieden aan een aantal columnisten (vijf, onder wie ikzelf) die hij als conservatieve 'oude witte mannen' bestempelde. Onlangs alarmeerde hij zijn volgers op Twitter nog dat een opiniechef van de linkse Volkskrant 'vrijwel uitsluitend mensen in de categorie alt-right' deelde via zijn twitter-account. Alweer werd ik door hem in zijn lijstje opgenomen, nu samen met bijvoorbeeld schrijver Leon de Winter. Alt-right ben ik niet. In mijn 25-jarige carrière als columnist heb ik nog nooit meegemaakt dat vanuit een politieke partij kritiek op de opinie van columnisten en druk op kranten worden uitgeoefend. 

Enfin, als derde punt noemde ik bij deze lezer de extreem-linkse demonstratie, met ook nog antisemitische deelnemers, die drie dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen tegen Forum voor Democratie wordt gehouden. Geen enkele partij uit de Kamer neemt hier deel aan behalve Denk en GroenLinks. Afgelopen zaterdag schreef Martin Sommer hierover in de Volkskrant dat GroenLinks en de 'progressieven' 'de intolerantie bestrijden in nauwe samenwerking met antisemieten'.

Over dit alles hoor je GroenLinks-leider Jesse Klaver met geen woord reppen. Die is nu vooral bezig de gemeenteraadsverkiezingen uit hun lokale kader te rukken om er een landelijk onderwerp van te maken. Met veel spierballengerol verzekerde hij zijn aanhang (zondag in Rotterdam) dat GroenLinks overal een beetje gaat winnen en hier en daar de grootste wordt. Gevaarlijke opschepperij en politiek met een kleine 'p'. Ook zei hij: 'We gaan Nederland veranderen, dorp voor dorp, stad voor stad, gemeente voor gemeente'. Ik krijg daar koude rillingen van.

Lees ook 

De open brief die Sylvain Ephimenco eind vorig jaar aan Jesse Klaver schreef: Beste Jesse, staat GroenLinks achter de racistische beschimpingen van zijn ‘ideoloog’ en ‘strateeg’?

Alle columns van Sylvain Ephimenco zijn hier te lezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden