null Beeld

ColumnJamal Ouariachi

Ik kan me niet voorstellen dat iemand het anders ziet dan ik: bij de VVD zijn ze nog gekker dan bij het CDA

Jamal Ouariachi

Al moet je er met een loep naar speuren, soms komt er wel degelijk goed nieuws uit Den Haag. Zo wist de Partij voor de Dieren een ingrijpende wijziging van de Wet dieren door de beide Kamers te loodsen, met steun van niet alleen linkse partijen, maar ook van D66 en zelfs een rechts blok: de PVV en JA21. Kort erna werd bekend dat VVD, D66, PvdA en GroenLinks aan een wetsvoorstel werken om ‘homogenezingstherapie’ te verbieden.

Het opvallendst is dat deze initiatieven van de grond kunnen komen, juist omdát er momenteel geen missionair kabinet is. Niet gekneveld door een regeerakkoord kunnen politici weer voor hun eigen idealen opkomen. En dan blijken partijen die soms lijnrecht tegenover elkaar staan, uitstekend te kunnen samenwerken.

Des te opvallender is het dat in de week voordat de Memo van Omtzigt liet zien hoe ziek het CDA is, een groep VVD’ers, verenigd onder de naam Klassiek Liberaal, de petitie ‘Geen coalitie met GroenLinks’ op poten zette. ‘Een regering met GroenLinks is voor ons een no-go’, schreven de VVD’ers, die voor het eerst sinds pakweg 26 oktober 1983 een steekje idealisme in hun donder voelden.

In NRC vroeg een ondertekenaar zich af ‘hoeveel genadebrood Mark Rutte bereid is te eten om toch maar weer minister-president te worden van Nederland’. Rutte’s deemoed kent inderdaad geen grenzen. Na een maand of twee mag je iemand zijn talloze fouten toch weleens vergeven?

Communisten met hun milieugedram

Vergiffenis geldt niet voor GroenLinks. De ondertekenaars van de VVD-petitie spreken van ‘communisten’, die met ‘milieugedram’ het land ‘niet verder helpen’.

GroenLinks is inderdaad ooit ontstaan uit een fusie van onder meer de Communistische Partij van Nederland (CPN). In 1990. Dat is dus eenendertig jaar geleden. Van de VVD hoeven GroenLinksers blijkbaar nog geen beschimmelde kruimel genadebrood te verwachten.

Onthullender nog is die opmerking over ‘het land niet verder helpen’. Tegen Nieuwsuur zei petitie-initiatiefnemer Ad Lagas: ‘Onze oproep aan Mark Rutte is: probeer een coalitie te vormen zoals die nu is. Dus CDA, VVD, D66 en CU.’ Aha. Dat is dus wat deze ‘klassiek liberale’ VVD’ers zien als ‘het land verder helpen’: exact de combinatie van partijen die samen Rutte-III uitmaakten, het kabinet dat viel over een van de grootste overheidsschandalen van de afgelopen decennia: de toeslagenaffaire.

Ik werd laatst herinnerd aan een concept uit de psychologie genaamd naïef realisme, de menselijke neiging te denken dat de eigen kijk op de wereld correct en objectief is en dat wie het niet met je eens is, slecht geïnformeerd of irrationeel is. Daar lijd ikzelf ook in hoge mate aan. Ik kan me althans absoluut niet voorstellen dat iemand het anders ziet dan ik: bij de VVD zijn ze nog gekker dan bij het CDA.

Jamal Ouariachi is schrijver. Behalve­­ romans en verhalen schrijft hij onder meer recensies en columns. Lees hier eerdere columns van Ouariachi terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden