null Beeld Trouw
Beeld Trouw

ColumnStevo Akkerman

Ik heb nu al zin in de afdaling naar het coronadal

Stevo Akkerman

Ze zeggen dat we de piek naderen en ik wil het graag geloven, want ik heb zin in de afdaling. Al weet ik net zomin als wie dan ook hoe het coronadal eruit zal zien. Maar we weten wat we hopen en we weten dat het zo niet verder kan; we zullen moeten loslaten en aantrekken. Loslaten als het gaat om het zware geschut dat we tot dusver hebben ingezet, aantrekken als het gaat om de politieke verantwoordelijkheid en aanspreekbaarheid.

De grondrechten van de burger zijn al lange tijd beperkt, en daar waren goede redenen voor, al kan over elke afzonderlijke maatregel worden getwist. Maar ze waren altijd bedoeld als tijdelijk en het zou heel ongelukkig zijn geweest als de regering juist nu, op het moment dat we wat meer lucht krijgen, het zwaarste wapen zou hebben geïntroduceerd: 2G, ofwel de sociale uitsluiting van wie niet gevaccineerd is. Wetende dat er geen meerderheid voor deze maatregel is, kiest minister Kuipers nu voor het aanhouden van zijn plan en voor nadere studie, maar het zou beter zijn het wetsvoorstel geheel in te trekken.

In plaats van het regime te verzwaren, al was het maar in de sfeer van ‘mogelijk’ en ‘eventueel’, lijkt de tijd eerder rijp om te gaan verlichten. Ik zeg dat met enige aarzeling, omdat een andere coronavariant of een nieuw virus ons weer in grote moeilijkheden kan brengen, en niet te voorspellen is welke beperkingen dan nodig zullen zijn. Maar nu blijkt dat omikron zowel minder ziekmakend is als gemakkelijker door vaccinaties heenbreekt (al zijn de gevolgen voor ongevaccineerden nog steeds ernstiger dan voor gevaccineerden) moeten we stoppen te leven naar het script van de potentiële bedreigingen en gaan kiezen voor de potentiële mogelijkheden.

We lopen achter, dus wellicht kunnen we niet direct het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Denemarken volgen, maar in deze landen is de coronapas al niet meer verplicht. Als instrument om mensen ertoe te bewegen zich te laten vaccineren, hoeven we de pas volgens onderzoek van de TU Delft in elk geval niet te handhaven. Het is andersom, aldus onderzoeker Niek Mouter tegenover Follow the Money: “Een groter deel van de ongevaccineerden zegt bereid te zijn alsnog een vaccinatie te nemen wanneer het CTB (coronatoegangsbewijs) wordt afgeschaft.”

Maar welke afwegingen ook gemaakt worden, we zouden ze niet langer moeten uitbesteden aan experts, en ze in alle openheid terug laten keren naar de politieke arena. Advisering is één ding, maar de vraag welke grondrechten met welk doel worden opgeschort, hoort thuis in het parlement. Leden van het OMT pleitten onlangs voor een breder adviesorgaan, waarin veel meer wetenschappelijke disciplines vertegenwoordigd zouden moeten zijn. Want, zo staat in hun voorstel: “Er is nooit een breed platform gevormd waarin alle aspecten eens goed werden belicht en uitgediscussieerd.”

Rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema verwees hiernaar in zijn column in De Groene Amsterdammer van deze week, en zag er dit in: “Het concept ‘parlement’ opnieuw uitgevonden, nu in ongekozen vorm.” Gekozen is toch beter.

Drie keer per week schrijft Stevo Akkerman een column waarin hij de ‘keiharde nuance’ en het ‘onverbiddelijke enerzijds-anderzijds’ preekt. Lees ze hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden