null Beeld

Lezersreacties

Ik had aanleiding om bij de bekende schelp gas te geven en niet te stoppen

Redactie Trouw

Liedje spelen

Thijs Roovers van de AOb vindt dat het lerarenvak belachelijk wordt gemaakt als er niet bevoegde mensen voor de klas staan. Als voorbeeld zet hij een muzikant neer als iemand die een liedje op een instrument kan spelen, allereerst is muziek maken is uiteraard veel meer dan een liedje op een instrument spelen. Hiermee schetst hij een karikaturaal beeld van een muzikant. Daarnaast krijgen muzikanten die afgestudeerd zijn aan een conservatorium ook onderwijsvaardigheden mee, omdat ze mogelijk ook muziekles gaan geven aan leerlingen.

Gertjan van Dijk, Zaandam

Wolkenkrakers

Het lijkt een wet van Meden en Perzen dat verkiezingscampagnes moeten wedijveren in aanvallen op fouten van anderen (Trouw, 3 februari). De VVD is de verkiezingscampagne begonnen met een klassieke aanval op de PvdA en GroenLinks. Ik zal nooit op een partij stemmen die zich etaleert als beste wetenschapper van het kwaad van de ander. Laat zien wat je eigen plannen en ideeën zijn.

Pierre Joosten, Soest

Onsportieve coaching

Wat een treurig artikel over de oud turnster Anouk Visser-Jong die door overbelasting in haar trainingen, levenslang pijnklachten zal houden (Trouw, 3 februari). Zij pleit voor meer nazorg na een sport carrière, zowel mentaal als fysiek. Ik denk zeker dat ze daar recht op hebben. Maar ik pleit er ook voor dat al die trainers verplichte cursussen volgen voor een verantwoorde training, ook in moreel opzicht. Als zij voorbeelden geeft van trainers die je niet gingen opvangen na een sprong als straf, of spullen naar je gooiden of je uitscholden, dan schaam ik me dat we dit in ons land laten gebeuren.

Charlotte Luijerink, Den Haag

Goodwill oogsten

Graag ben ik het eens met de actuele column van Stevo Akkerman De moraal van Shell (Trouw, 3 februari 2023). Op één punt plaats ik graag een kanttekening. Hij schrijft dat Shell bij moreel handelen de goodwill zou oogsten waar ze zo naar snakken. Ik denk dat de mensen van Shell beter een ander motief kunnen hebben. Wij zijn niet op aarde om goodwill van onze medemensen te verwerven. Wij moeten goed zijn voor onze medemens en waken over onze eigen gezondheid. Als dat ook de drijfveer van de Shell-top was, vloeide daar vanzelf een moreel gezien beter beleid uit voort.

Hein van der Hoeven, Den Haag

Tankboycot

In de media en zelfs de Tweede Kamer en het Kabinet was Shell deze week een fel gesprekspunt. Dat deed mij als oude(re) man denken aan de felle commotie en daarop volgende oproep tot tankboycot door de Wereldraad van kerken in 1988 rond de situatie rond Zuid-Afrika. Het was voor mij lang decennia aanleiding om bij de bekende schelp afbeelding toch nog even gas te geven en zeker niet te stoppen. Dat in de politiek zich niemand aan een boycot-oproep durft te wagen. begrijp ik. Maar dat ook daarbuiten nog niemand deze oude actiegedachte uit de kast heeft gehaald is mij wel een raadsel...

Leen van den Herik, em. uitgever, Gorinchem

Vijfde dag

Als geen ander begrijp ik de spagaat waar scholen in zitten. Door het gebrek aan docenten (Trouw, 4 februari) moeten scholen keuzes maken die indruisen tegen alles wat een school zou willen. Echter een school is niet alleen om lesstof te leren. Een school is juist ook belangrijk voor kinderen om te spelen en te sporten. Creatieve dingen te doen. Voor de emotionele en verstandelijke ontwikkeling. Een school is ook voor kinderen een veilige plek, omdat het bij hen thuis niet altijd ‘gezellig’ is. Vul deze vijfde lesdag in met creatieve, sportieve en een meer sociale invulling. Dit kan door anderen, in plaats van de de docent.

Jacqueline van den Akker, Maarssen

Fenomeen

PvdA leider Den Uyl was een fenomeen. Dankzij hem ben ik lid van het CDA geworden.

Jan Bregman, Rasquert

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezersreacties@trouw.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden