null Beeld

ColumnJamal Ouariachi

Ik doe normaal niet aan complottheorieën, maar nu ben ik toch echt iets op het spoor

Jamal Ouariachi

Toen premier Rutte onlangs bij president Biden op bezoek ging, stonden er drie hoofdpunten op de agenda: armoedebestrijding, kansengelijkheid en de klimaatcrisis. Nee, geintje. Tuurlijk niet. Hoofdonderwerpen waren de oorlog in Oekraïne en de Nederlandse chipfabrikant ASML. De Amerikanen willen dat de chipmachines van het Veldhovense bedrijf niet meer naar China gaan. Nederland denkt daar anders over: ASML boekte in 2022 5,6 miljard euro winst. China als klant verliezen druist in tegen onze VOC-mentaliteit.

De Amerikanen slaan nogal eens de plank mis met hun buitenlandpolitiek, maar nu niet: Nederlandse chipfabrikanten stinken een beetje. NOS en Nieuwsuur onthulden vorige week dat er miljoenen Nederlandse chips in Rusland belanden, via China. Zo werden recentelijk op het slagveld in Oekraïne microchips van het Eindhovense NXP aangetroffen in een uit elkaar gehaalde Russische pantserhouwitser, een kruisraket en een gevechtshelikopter. In Russische drones zijn chips van het Nijmeegse Nexperia gevonden.

Mag China die troep zomaar doorverkopen, ondanks Europese sancties tegen Rusland? Nu ja, daar bestaan wel allerlei afspraken over, maar die zijn boterzacht want als je internationaal zaken wil doen, moet je niet te veel vragen stellen. Dat weet elke kledingproducent die zijn onderbroeken in Bangladesh laat verven.

Wie weet gebruiken de Russen onze chips ook wel voor het upgraden van hun atoomraketten uit de Koude Oorlog. Zou wel lachen zijn: zo’n kernbommetje op Nederland afvuren, ‘met de groeten van jullie eigen tech-industrie!’

Dankjewel, Mark Rutte!

Gelukkig hebben we de Russen niet nodig voor een gifwolk boven Nederland. Met dank aan Schiphol. Voor 99,9 procent van de uitstoot van schadelijke stoffen op de luchthaven gelden geen regels. Dus kon er alleen al in coronajaar 2020 naar schatting 20.000 kilo formaldehyde uitgestoten worden en 2900 kilo benzeen. De Nederlandse staat bezit 69,77 procent van de aandelen van Schiphol en stort dus kankerverwekkende stoffen uit over de eigen bevolking. Dankjewel, Mark Rutte!

Toch is volgens Rutte hét grote gevaar voor Nederland de ‘linkse wolk’. Dat beweerde de premier althans in een interview met De Telegraaf, samen met Eerste Kamer-lijsttrekker voor de VVD Edith Schippers. Wie? Edith Schippers, die in haar tijd als minister van volksgezondheid nauwe banden onderhield met de tabaksindustrie en een Big Brother Award kreeg uitgereikt. Edith Schippers, wier man grof geld verdiende met het adviseren van zorginstellingen over de wetgeving van zijn vrouw. Edith Schippers, onder wier bestuursvoorzitterschap van pensioenfonds DSM 900 miljoen euro bedoeld voor pensioengerechtigden in rook – ik bedoel: een VVD-wolk – opging. Díé Edith Schippers dus.

Ik doe normaal niet aan complottheorieën, maar nu ben ik toch echt iets op het spoor. Nederlandse microchips in Russisch wapentuig, gifgassen van Schiphol, een pensioensloper als Eerste Kamer-lijsttrekker: een suïcidale VVD-wolk is erop uit Nederland kapot te maken.

Jamal Ouariachi is schrijver. Behalve­­ romans en verhalen schrijft hij onder meer recensies en columns. Lees hier eerdere columns van Ouariachi terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden