De vraag vanMonic Slingerland

Ieder heeft z'n influencer. Wie is die van u?

Op meer dan een miljoen volgers heeft vlogger Famke Louise Meijer invloed, kwam ons deze week ter ore. Als influencer kan ze levens beïnvloeden. Bijvoorbeeld door eerst te roepen dat de coronamaatregelen zinloos zijn, en daarna dat corona best serieus is.

Hoeveel volgers Louis Germain heeft gehad, is moeilijk te zeggen. Maar op een van zijn leerlingen heeft hij overtuigend grote invloed gehad. Hij gaf les op een basisschool in Algiers, zo’n honderd jaar geleden. Onder zijn leerlingen was een jongen die in een arm gezin opgroeide met een moeder – oorlogsweduwe – en oma die beiden analfabeet waren. Germain zorgde ervoor dat hij een beurs kreeg voor het lyceum en gaf hem bijlessen voor het toelatingsexamen. Die jongen kreeg in 1957 de Nobelprijs voor de literatuur. Albert Camus zou zonder zijn influencer nooit zo’n ontwikkeling doorgemaakt hebben. Bij het ontvangen van de Nobelprijs bedankte hij zijn oude schoolmeester.

Het toeval wilde dat ik deze week net begonnen was in het laatste boek van Camus, ‘De eerste man’. Een onaf manuscript, dat met hem uit de auto geslingerd werd tijdens het verkeersongeval waarbij hij in 1960 op 47-jarige leeftijd om het leven kwam. Daarin beschrijft Camus zijn jeugd in een huis zonder boeken, zijn zoektocht naar zijn jonggestorven vader, en vooral het leven op school, waar hij met andere jongens vocht en van zijn meester welverdiende klappen met de lineaal kreeg, maar vooral perspectief op een ander leven dan hij om zich heen zag.

Helemaal verdiept in dat levensverhaal, hoorde ik vaag iets over Famke Louise die opriep om je niets meer aan te trekken van de coronamaatregelen. De ene influencer is de andere niet, was mijn conclusie.

We kennen allemaal wel iemand die ons een zet geeft, een bepaalde kant op stuurt, of een deur opent waar je niet wist dat er een was. Voor mij was dat de wat oudere dominee die als invaller aan ons brugklassers vanaf augustus 1970 godsdienst moest geven. Orde houden, daar deed hij niet aan, vandaar dat we door de ramen naar binnen klommen. Hij at in de klas hompen oude stinkkaas en kondigde de eerste les aan dat hij de meisjes standaard een hoger cijfer zou geven dan jongens. Maar vooral heeft hij op mij een onuitwisbare indruk gemaakt door een van de eerste lessen te verkondigen dat Adam en Eva nooit bestaan hadden. Het was een verhaal dat mensen bedacht hadden.

Het was alsof er revolutie uitbrak onder ons, gezagsgetrouwe en vrij traditioneel opgevoede kinderen. Sommigen gingen op de bank staan en schreeuwden hun ongeloof uit. Maar dominee Weber pakte zijn broodtrommel, haalde er een homp kaas uit en een korst brood, en ­begon rustig uit te leggen.

Zo heeft ieder zijn influencer. En wie is die van u?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. 

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden