Commentaar

Huur naar inkomen: de huurder vindt het prima, maar het Rijk wil het niet

© ANP

Huurders die meer gaan verdienen, willen best wat meer huur betalen. Als de huur dan ook maar omlaag gaat als hun inkomen daalt. Dat was vorig voorjaar de uitkomst van een eerste proef met inkomensafhankelijke huren van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV). Meer dan 90 procent van de deelnemers moest meer huur betalen, en deed dat doorgaans zonder morren.

Dit experiment met inkomensafhankelijke huren wordt nu pardoes gestaakt door minister Spies (binnenlandse zaken). Waarom eigenlijk? In de Kamerbrief waarin ze de beeindiging van de proef bekendmaakt, houdt Spies het kort. Ze is geen voorstander van lokaal inkomensbeleid, terwijl de SEV nu juist adviseerde om inkomensafhankelijke huren te gebruiken als lokaal aanvullend instrument, met lokaal uit te werken markthuren, referentiewoningen en kortingstabellen.

Punt is niet dat het kabinet het er op dit vlak bij laat zitten. Op de rol staat onder meer een huurstijging van 5 procent boven op de inflatie voor mensen met een inkomen vanaf 43.000 euro. Daarnaast mogen corporaties sinds oktober in populaire woongebieden de huur extra verhogen. Maatregelen waar op zichzelf best logica in zit - dezelfde vierkante meters zijn in de Amsterdamse grachtengordel nu eenmaal meer waard dan in een buitenwijk van Hoogeveen. Maar dergelijk landelijk beleid is te grofmazig om lokaal effectief in te zetten.

In sommige gemeenten, en voor sommige corporaties, zijn scheefwoners het probleem: de mensen met een hoog inkomen die niet weg te branden zijn uit een sociaal huurhuis. Op andere plaatsen is het vechten tegen de leegstand of is de eerste zorg om meer diversiteit te creëren op het gebied van opleiding en inkomen - waarbij juist ook de huurders met een wat hoger inkomen dringend gewenst zijn.

Hoe het ook zij, een vanuit Den Haag opgelegde mal zal nooit de oplossing op maat zijn voor lokale problematiek.

Op het huurexperiment van de SEV valt echt het een en ander af te dingen. Het maakt de woningmarkt er niet simpeler op, en wie meer gaat verdienen, levert een deel van zijn extra inkomen in, wat een verkeerde prikkel is. Maar het landelijke beleid dat minister Spies voorstaat, welbeschouwd zonder echt in te gaan op de positieve bevindingen van 'huur op maat', gaat ook niet werken. Een landelijk model, prima. Maar niet zonder de mogelijkheid om lokaal verder aan de knoppen te draaien, afhankelijk van plaatselijke noden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden