Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Huur naar inkomen: de huurder vindt het prima, maar het Rijk wil het niet

Opinie

Hoofdredactie

© ANP
Commentaar

Huurders die meer gaan verdienen, willen best wat meer huur betalen. Als de huur dan ook maar omlaag gaat als hun inkomen daalt. Dat was vorig voorjaar de uitkomst van een eerste proef met inkomensafhankelijke huren van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV). Meer dan 90 procent van de deelnemers moest meer huur betalen, en deed dat doorgaans zonder morren.

Dit experiment met inkomensafhankelijke huren wordt nu pardoes gestaakt door minister Spies (binnenlandse zaken). Waarom eigenlijk? In de Kamerbrief waarin ze de beeindiging van de proef bekendmaakt, houdt Spies het kort. Ze is geen voorstander van lokaal inkomensbeleid, terwijl de SEV nu juist adviseerde om inkomensafhankelijke huren te gebruiken als lokaal aanvullend instrument, met lokaal uit te werken markthuren, referentiewoningen en kortingstabellen.

Punt is niet dat het kabinet het er op dit vlak bij laat zitten. Op de rol staat onder meer een huurstijging van 5 procent boven op de inflatie voor mensen met een inkomen vanaf 43.000 euro. Daarnaast mogen corporaties sinds oktober in populaire woongebieden de huur extra verhogen. Maatregelen waar op zichzelf best logica in zit - dezelfde vierkante meters zijn in de Amsterdamse grachtengordel nu eenmaal meer waard dan in een buitenwijk van Hoogeveen. Maar dergelijk landelijk beleid is te grofmazig om lokaal effectief in te zetten.

In sommige gemeenten, en voor sommige corporaties, zijn scheefwoners het probleem: de mensen met een hoog inkomen die niet weg te branden zijn uit een sociaal huurhuis. Op andere plaatsen is het vechten tegen de leegstand of is de eerste zorg om meer diversiteit te creëren op het gebied van opleiding en inkomen - waarbij juist ook de huurders met een wat hoger inkomen dringend gewenst zijn.

Hoe het ook zij, een vanuit Den Haag opgelegde mal zal nooit de oplossing op maat zijn voor lokale problematiek.

Op het huurexperiment van de SEV valt echt het een en ander af te dingen. Het maakt de woningmarkt er niet simpeler op, en wie meer gaat verdienen, levert een deel van zijn extra inkomen in, wat een verkeerde prikkel is. Maar het landelijke beleid dat minister Spies voorstaat, welbeschouwd zonder echt in te gaan op de positieve bevindingen van 'huur op maat', gaat ook niet werken. Een landelijk model, prima. Maar niet zonder de mogelijkheid om lokaal verder aan de knoppen te draaien, afhankelijk van plaatselijke noden.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie