OpinieZorg aan huis

Huisarts kan wel degelijk helpen met coronazorg

Huisarts Saskia Benthem zag in haar praktijk dat ziekenhuisopname van coronapatiënten niet altijd nodig is. Twee dochters sprongen in voor de dagelijkse zorg voor hun oudere ouders.

Al enige tijd heb ik als huisarts het gevoel aan de zijlijn te staan als het om corona gaat. En dat terwijl collega’s in ziekenhuizen en bij GGD’s het zwaar hebben. Huisartsen kunnen wel degelijk ingeschakeld worden om de zorg op andere plekken te ontlasten.

Enkele weken geleden belde de dochter van een patiënt (78). Hij was besmet met corona en had lichte klachten. Er was al besloten dat hij, gezien zijn kwetsbaarheid, niet naar het ziekenhuis zou gaan of zou worden gereanimeerd. De dagen erna werd hij vermoeider en kreeg hij koorts. Zijn eveneens kwetsbare vrouw was moe. Vermoed werd dat ook zij besmet was geraakt.

Meneer drong aan op ziekenhuisopname. Bij doorvragen bleek dat hij vooral moeite had met het belasten van zijn vrouw. Hij was bang zijn kinderen te besmetten of tot last te zijn, dus wilde hen niet om hulp vragen. Maar de dochters (met een achtergrond in de zorg) gaven aan best bij te willen springen. Zij namen beiden een week vrij van hun werk, boekten een vakantiehuisje in een nabijgelegen park en isoleerden zichzelf zo. We voorzagen hen van persoonlijke beschermingsmaterialen om met zijn tweeën hun ouders veilig te kunnen verzorgen. Moeder bleek inmiddels ook positief.

Mantelzorgers coachen

Ook in volledige bepakking ben ik op huisbezoek gegaan om een inschatting te maken van de situatie. Ik trof een vermoeide, koortsige man aan in bed, maar met goede vitale functies en adequaat in contact. Zijn echtgenote was enkel wat vermoeid. Dochters waren in volledige bepakking het huis aan het poetsen en boterhammen aan het smeren.

Dagelijks zijn de dochters bij hun ouders langs geweest, terwijl de huisartsen telefonisch op de hoogte bleven. Een week na mijn bezoekje konden zij hun zorg beëindigen. Beide ouders waren goed opgeknapt. Iedereen was erg blij dat ze gewoon thuis hadden kunnen blijven.

Deze casus illustreert dat er thuis veel geregeld kan worden, mits er aan bepaalde voorwaarden kan worden voldaan. Mantelzorgers moeten willen en kunnen bijspringen, er moeten voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen voor hen zijn, een huisarts moet medische zorg kunnen geven en de mantelzorgers coachen en ondersteunen en er zouden geen technische medische handelingen nodig moeten zijn.

Dit voorbeeld laat zien dat je dan opname op een (schaars en duur) ziekenhuisbed kunt voorkomen. Ik denk dat huisartsen, samen met familie, zo in meer gevallen de ziekenhuizen kunnen en willen ontlasten.

Lees ook:  

Roostergaten en wachtlijsten: de zorg is ziek en moe

Zorgmedewerkers blijft besmetting met corona en quarantaine niet bespaard. Roostermakers worstelen met steeds hogere verzuimpercentages, de werknemers zelf met grote werkdruk. De sector vraagt om sneltests.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden