Opinie

Hugo Borst en Carin Gaemers: ‘De zorg vernieuwt al, Henk Kamp’

In de natuur genieten van je oude dag.Beeld Hollandse Hoogte / Martine Hoving

Die grote verandering in de zorg voor ouderen, waar Henk Kamp om vraagt, is al een tijd bezig, met succes. Hugo Borst en Carin Gaemers, schrijvers van het ‘Manifest Scherp op Ouderenzorg’, nodigen hem daarom uit.

De zorg voor ouderen zoals die nu is, zal de komende decennia verdwijnen, betoogt Henk Kamp, voorzitter van zorgbranchevereniging Actiz (Trouw, 1 juni). Minder modellen en gemiddelden, zodat maatwerk kan worden geboden. Minder regels en betere werkomstandigheden, zodat een einde komt aan de uitstroom van zorgmedewerkers. En er moet rust komen op het gebied van financiering.

Eens.

Dan zegt Kamp iets merkwaardigs, namelijk dat hij nog niet weet hoe dat moet. Van iemand van zijn kaliber verwacht je dat hij na twee jaar voorzitterschap weet wat er in de sector speelt en leeft. Op alle niveaus in de ouderenzorg zijn deze thema’s namelijk al enige jaren hét onderwerp van gesprek.

Veel zorgorganisaties experimenteren met nieuwe manieren van werken en behalen daarmee uitstekende resultaten. Zorgvragers en zorgverleners zijn er zeer tevreden. Het ziekteverzuim is laag, evenals het verloop onder medewerkers. Als er een vacature ontstaat, is die snel vervuld. Hier wordt nu al efficiënter en goedkoper gewerkt dan bij de allergrootsten onder de zorgorganisaties, die blijven vasthouden aan het bekende stramien.

Belemmeringen

Kamp heeft gelijk als hij zegt dat zorgorganisaties veel belemmeringen ervaren. Wij steken regelmatig ons licht op bij instellingen die durven te vernieuwen en wij weten precies waartegen bestuurders moeten opboksen. Van Actiz krijgen deze vernieuwers geen steun van betekenis. Actiz richt zich als vanouds stelselmatig op de zorginstellingen die te groot zijn om efficiënt en persoonsgericht te kunnen werken. Daar staat niet de menselijke maat voorop, maar de brede, logge organisatie zelf.

Adviesorganen als het Sociaal en Cultureel Planbureau, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving stellen op basis van onderzoek en onderbouwd met argumenten dat het echt anders moet en anders kan. Hun rapporten sluiten aan bij het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg uit 2017, dat een persoonsgerichte benadering verplicht stelt.

Samenvattend: binnen de sector leven duidelijke opvattingen over hoe de ouderenzorg beter en duurzamer kan worden aangepakt. Het organisatiemodel dat de afgelopen vijftien jaar door Actiz als norm is gesteld, is daarvoor ongeschikt gebleken. Afgaand op wat Henk Kamp naar voren brengt, is Actiz nog steeds niet bereid de slimme, positieve veranderingen te ondersteunen die een deel van haar leden al met succes in gang heeft gezet.

Kwaliteitskader

Die veranderingen, verbeteringen, komen niet uit de boezem van de grootsten onder de zorgorganisaties. Zeker, ook bij die grote jongens proberen ze de kwaliteit te verbeteren, maar ze slagen er maar niet in recht te doen aan de intentie van het Kwaliteitskader. Wij zijn ervan overtuigd dat de grootte van de organisatie de oorzaak is van het gebrek aan vooruitgang. In de meeste gevallen in combinatie met de attitude van bestuurders die het niet noodzakelijk vinden voortdurend nauw verbonden te zijn met hun zorgverleners en hun zorgvragers. Bestuurders die willen vasthouden aan een organisatiefilosofie die overduidelijk niet werkt voor dit type zorg.

Kamp wil een brede maatschappelijke discussie naar het voorbeeld van de klimaattafels. Hij laat duidelijk doorschemeren dat Actiz daarin leidend moet zijn. Tja, dat gaat weer een berg zorggeld kosten. Terwijl er binnen de sector en in de samenleving al lang en breed een constructief debat gaande is. Met zijn opmerking: ‘Hoe, dat weet ik niet’, laat Kamp zien na twee jaar nog steeds geen beeld te hebben van de vernieuwingskracht buiten de allergrootste zorgorganisaties.

Daarom dagen we Kamp van harte uit om daarover op korte termijn met ons in gesprek te gaan. Op het scherp van de snede. Kan hij zijn branche na twee jaar eens goed leren kennen en zien waar het echt om gaat als je ouderenzorg op maat wilt leveren.

Lees ook:

Henk Kamp: De ouderenzorg moet fundamenteel anders

We moeten af van de overdaad aan regels en de ouderenzorg moet fundamenteel anders, zegt oud-VVD-minister Henk Kamp.

De langdurige zorg moet anders: kijk naar Scandinavië

We moeten de langdurige zorg anders gaan organiseren, zoals in Scandinavië, opperen Henk Nies, van het kenniscentrum Vilans voor langdurige zorg, en Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde ­aan de Universiteit van Kopenhagen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden