OpinieOnderwijs

Houd de scholen tot de meivakantie dicht

Waarom aarzelt minister Slob? Een klaslokaal met 26 leerlingen is een risico. Geef leerkrachten rust en besluit nu om scholen tot 25 april dicht te houden, bepleit   Hanneke de Frel, schoolleider van Octantschool Vlinderboom te Pijnacker.

Als schoolleider in deze onzekere coronatijd is wachten tot dinsdag 31 maart, om te horen of scholen al dan niet openblijven, niet fijn. We moeten op school alle zeilen bijzetten om het voor leerkrachten behapbaar te houden, om ouders tegemoet te kunnen komen om iedereen te woord te kunnen staan, om onlinezaken te regelen, om alle contacten te informeren, herhalingslessen te bieden, werkpakketten klaar te leggen en het ophalen ervan organiseren, apparatuur te regelen, contact met zorgleerlingen te houden. Wij moeten voorbereid zijn op verschillende scenario’s. Dan moet de overheid nu op safe spelen en de scholen dicht laten voor een langere periode. Pasen komt eraan en de meivakantie. Sluit scholen dan in ieder geval tot de meivakantie, dus tot 25 april. Dat geeft rust. Schakelen kost ook veel energie.

Open doen van scholen geeft onrust, omdat niet elke leerkracht dit aankan. Sommigen horen tot een kwetsbare groep, anderen zijn ziek of verkouden of hebben een gezinslid met koorts. Het gevolg is dat er te weinig leerkrachten voor de groep staan. Verdelen is geen optie, dus leerlingen moeten dan alsnog naar huis gestuurd worden. Wat doen we als er te veel leerkrachten thuiszitten?

Veel leerlingen zullen thuis blijven, omdat er verkoudheid heerst binnen het gezin, of koorts, of uit angst. Het lesprogramma stagneert dan, er komen te grote verschillen tussen de leerlingen. Als de scholen 6 april open gaan zullen leerkrachten nog meer dan anders moeten differentiëren, juist omdat er een wisselende aanwezigheid is van leerlingen.

Knuffel

Probleem is ook dat leerlingen het heel moeilijk vinden om geen fysiek contact met volwassenen te hebben, of je nu een high five of een knuffel (ja, ook grotere leerlingen in het PO) geeft. Leerlingen houden van contact, het contact zal zich uitbreiden, dat is niet te vermijden. In een school zijn veel mensen en kinderen bij elkaar, zeker in het kleuteronderwijs waar ouders in de klas komen. Het personeel is dan blootgesteld aan eventueel besmettelijke contacten, zeker met 26 leerlingen in een klaslokaal.

Bijeenkomsten tot 1 juni zijn wel uitgesteld. Een school is niet heel veel anders, ondanks de leeftijd van deze groep jonge mensen. We zitten boven op elkaar in een klaslokaal, daar kun je geen anderhalve meter tussen laten.

Spelende kinderen buiten wordt geadviseerd om deze niet samen op een schommel te zetten. Hoe dacht u dat het buitenspelen van enkele groepen tegelijk met een leerkracht gerealiseerd moet worden? Spreiden van tijden kan hier niet met drie scholen bij elkaar. Moeten er dan meer leerkrachten naar buiten om te handhaven? Zo verhoog je de druk.

Op safe

We zijn nu net onze online-draai aan het vinden, geef ons even lucht. Ga nog niet open. Speel nu op safe en op rust.

Ik ben me ervan bewust wat het voor ouders en kinderen nu betekent om samen thuis te zijn. Ook leerkrachten hebben kinderen thuis. Het is een lastige balans. Ik adviseer werkgevers om niet het uiterste van hun werknemers te vragen. Dat kan ik ook niet bij mijn personeel. Laten we er zijn voor elkaar in de mogelijkheden die er zijn. Maar houd scholen nog dicht. In ieder geval tot de meivakantie.

Wij missen leerlingen ook, dat is het niet, maar voorzichtigheid is geboden. De IC capaciteit is nog niet gestabiliseerd.

Deze hele corona-periode is wellicht ook een les om ons leven eens onder de loep te nemen. De snelheid, efficiëntie, en daardoor de gejaagdheid enerzijds, en de transparantie waarbij alles maar moeten verantwoorden anderzijds, heeft een reset nodig. Er zijn veel mensen die afhaken. Waarom moet alles sneller, beter, mooier, vlugger. Laten we elkaar niet gek maken en gas terugnemen. Dat is een rustiger en duurzamer leven voor iedereen.

Lees ook:

Scholen moeten wachten op jongerenonderzoek van RIVM

Eerst wil onderwijsminister Slob weten hoe groot de risico’s zijn, pas daarna besluit hij of de scholen open mogen. Dat kan tot na 6 april duren.

https://www.trouw.nl/binnenland/scholen-moeten-wachten-op-jongerenonderzoek-van-rivm~b95700c7/

Grijp deze crisis aan om de kloof in het onderwijs te dichten

Het feit dat leerlingen in groten getale in één ruimte moeten werken, zorgde voor te veel onrust onder docenten.

https://www.trouw.nl/opinie/grijp-deze-crisis-aan-om-de-kloof-in-het-onderwijs-te-dichten~b3bbd27c/

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden