CommentaarKerstmis

Hou Kerst dit jaar intiem – en veilig

Kerst zal intiem zijn dit jaar. Een intimiteit die afgedwongen is door de pandemie. Geen thuisdiners met een kamer bomvol familie of vrienden, geen topdagen voor restaurants, geen volle kerken waar veel meer stemmen dan anders de kerstliederen meezingen. De precieze beperkingen komen nog, het kabinet heeft deze beslissing nog even voor zich uitgeschoven. Het voorlopige advies van het OMT spreekt van maximaal zes gasten die dan ook nog uit dezelfde regio moeten komen. Bij bezoek aan ouderen en kwetsbaren is volgens het OMT aan te raden om tien dagen tevoren in een soort quarantaine te gaan.

Los van de vraag of het kabinet deze adviezen overneemt, Kerst betekent hoe dan ook puzzelen en pijnlijke keuzes. Want een bezoek aan een oudere moet misschien plaatsvinden voorafgaand aan het kerstdiner, om maar iets te noemen. Nu valt Kerst dit jaar zo, dat het meteen erna zondag is, dus de feestelijke ontmoetingen kunnen over drie dagen gespreid worden.

Die afgedwongen intimiteit leidt tot keuzes. Van een het-kan-niet-op-Kerst kan geen sprake zijn. Tegelijk is de behoefte na een kleine tien maanden sociale beperkingen om samen te zijn in een sfeer van warmte en licht nog veel groter dan anders in de donkere decemberdagen.

Wie wordt met een bezoekje een groot plezier gedaan?

Alle reden om eens goed te kijken wie met een bezoekje een groot plezier gedaan kan worden. Veel ouderen en andere kwetsbaren, ook de alleenstaanden onder hen, hebben dit jaar deels in eenzaamheid doorgebracht, doordat bezoek niet of maar heel beperkt was toegestaan. Kerstmaal­tijden voor groepen ouderen of alleenstaanden kunnen dit jaar niet gehouden worden. Dan is het zaak om met dezelfde inzet en creativiteit als aan het begin van de coronacrisis aandacht te geven aan diegenen die het meest te lijden hebben gehad onder de sociale beperkingen.

Hoeveel gasten er samen aan de kerstmaaltijd kunnen zitten, weten we dus nog niet. Maar of dat er nu vijf, zes of zeven mogen zijn, veel belangrijker is dat er niet een derde besmettingsgolf voort­rolt vanaf de gezellige kerstdagen. In Canada is een akelig voorbeeld te vinden van families die samen Thanksgiving vierden en die met elkaar het virus een voedingsbodem gaven om zich verder te verspreiden.

Kerst zal intiem zijn, en laat het vooral veilig zijn. Dat betekent liever samenzijn in nog kleinere kring dan is toegestaan. Als het mogelijk is om een derde golf in het begin van het nieuwe jaar te voorkomen, is dat een geschenk aan die oudere kennis, dat kwetsbare familielid of iemand anders die te lijden heeft gehad van eenzaamheid door de coronacrisis.

Het is ook een maatschappelijke verplichting aan de werkers in de zorg. Die verdienen een prettiger nieuw jaar dan 2020 was.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden