null Beeld

Brief van de hoofdredactieCees van der Laan

Hou de Spelen voortaan op vaste ‘neutrale’ plekken

Cees vander Laan

Gelukkig zijn de Olympische Spelen vooral het feestje van de sporters en dat moeten we vooral zo blijven zien. Maar lastig is het wel. Kun je nog gezellig op de bank naar de komende Winterspelen kijken als je weet dat de Oeigoeren in China worden opgesloten in kampen, dat elke politieke mening die afwijkt van de partijlijn er hardhandig de kop wordt ingedrukt, dat er nog geen echt sneeuwvlokje zal vallen op en rond de skipistes en dat Big Brother in China overal en alom aanwezig is?

Redacteuren Hans Nauta en Kick Hommes beschreven woensdag in de Verdieping hoe mobiele telefoons en laptops van sporters, hun trainers en begeleiders, van iedereen die naar Peking zal afreizen, kunnen worden afgeluisterd, afgetapt dan wel overgenomen door Chinese inlichtingendiensten. Onze ‘eigen’ inlichtingendienst AIVD heeft er inmiddels meermaals voor gewaarschuwd. Een VPN op je telefoon installeren, waarmee de gegevens van de gebruiker worden afgeschermd, werkt in China niet.

Zijn de wifi-verbindingen voldoende beveiligd?

Sporters, journalisten en toeschouwers zijn verplicht de app My2022 op hun telefoon te zetten, waarin al hun persoonlijke gegevens over gezondheid, paspoort, verblijf en medische situatie zijn opgenomen. Via deze app moeten ze dagelijks een verklaring opsturen over hun gezondheid vanwege de coronapandemie. Maar het is niet duidelijk met wie de informatie wordt gedeeld. Zijn de wifi-verbindingen in het olympisch dorp voldoende beveiligd of kunnen microfoon en camera worden ‘overgenomen’? In de app zit een tekstbestand ‘illegalwords’ met een lijst gecensureerde woorden. Je kunt je laten waarschuwen als je vanuit het Chinese perspectief onwelgevallige woorden gebruikt. Bovendien moet het internetverkeer door de ‘Great Firewall’ in de Chinese datacenters en kunnen berichten worden gecensureerd.

Een paar weken geleden kregen we van de internetbeveiliging van DPG Media, eigenaar van Trouw en vele andere titels, het bericht dat journalisten die naar de Spelen gaan hun mobiele telefoons en laptops na terugkeer moeten ‘weggooien’. Het risico dat ze zijn geïnfecteerd met softwareprogramma’s die ‘achterdeurtjes’ in de DPG-beveiliging kunnen openen of waarmee je kan afluisteren of informatie kan wegsluizen, is namelijk groot.

Het risico op datalekken, aftappen van gegevens, afluisteren of ‘gijzelen’ is in de afgelopen jaren toegenomen. Persoonlijk laat ik mijn mobiele telefoon en laptop een paar keer per jaar nakijken of er foute programma’s in zitten. Want al worden beveiligingsmuren van grote ondernemingen en organisaties steeds ‘hoger’ en ‘dikker’, ook bij ons, het risico dat er iemand per ongeluk gijzelsoftware installeert is reëel, iedereen moet erop gespitst zijn. En dat wordt ook getest.

Digitale aanvallen

Wie de krant leest of er bij de eigen organisatie naar informeert, weet dat er zeker maandelijks digitale aanvallen op worden uitgevoerd. Door jongens op zolderkamertjes met ddos-software, maar ook door criminelen of inlichtingendiensten van andere landen. Vaak genoemd worden Turkije, Rusland en dus China. Maar sluit landen niet uit als de Verenigde Staten, Europese landen of bijvoorbeeld Israël, dat met Pegasus-software onzichtbaar binnendringt in je telefoon en vrijwel niet te traceren is.

Een boycot is voor Trouw niet aan de orde, vanwege de sporters, maar de Spelen moeten geen uithangbord worden voor dictaturen of autoritaire landen. Laten we ze voortaan op vaste ‘neutrale’ plekken houden, bijvoorbeeld de Zomerspelen in Athene en de Winterspelen op en rond de berg Olympus in Noord-Griekenland. Daar waar de Spelen vandaan komen en alleen de goden (af)luisteren.

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden