Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hou de burgers gezond, niet de tabaksindustrie

Opinie

MICHEL RUDOLPHIE EN ONNO VAN SCHAYCK | DIRECTEUR KWF KANKERBESTRIJDING EN VOORZITTER NEDERLAND ROOKVRIJ!

© Thinkstock

De tabaksfabrikanten willen aan tafel zitten bij de overheid. Waarom? Om effectieve anti-rookmaatregelen tegen te houden.

De tabaksindustrie wil graag aan tafel zitten als er beleid wordt gemaakt om de schadelijkheid van roken te verminderen, schrijft Erne Wagner, managing director van Phillip Morris Benelux in een opiniestuk in Trouw (27 maart 2012). Daarmee kan voorkomen worden dat er onjuiste en ineffectieve maatregelen worden genomen. Hij reageerde op een serie artikelen in Trouw over de nauwe banden tussen de tabaksindustrie en de Nederlandse overheid.

Wagner draagt als voorbeeld onder meer de ontwikkelingen met 'plain packaging' aan. Dat betekent dat alle pakjes dezelfde kleur, lettertype en layout kennen. Geen aantrekkelijke pakjes met mooie beelden meer, alleen de naam van het merk maakt nog het onderscheid.

Aardig dat de baas van Phillip Morris juist dit voorbeeld aandraagt. Tijdens het wereldcongres over niet-roken vorige week in Singapore, werd veel aandacht besteed aan het plain packaging dat dit jaar is ingevoerd in Australië. Onze collega's daar waarschuwden ons al voor de strategieën van de tabaksindustrie. Onder meer dat de industrie plain packaging zal neerzetten als ineffectief, omdat niet is aangetoond dat het aantal rokers hierdoor zal afnemen. Wagner stelt dit ook in zijn stuk.

Of het aantal rokers daadwerkelijk vermindert als gevolg van onaantrekkelijke verpakkingen kan uiteraard pas bewezen worden als de maatregel op grote schaal wordt ingevoerd. Het besluit tot invoering in Australië is gebaseerd op het wetenschappelijke bewijs dat het pakje een effectief marketinginstrument is van de tabaksindustrie. Daarom wil die industrie niet dat dit wordt aangepakt.

Plain packaging betekent dat roken en sigaretten niet langer als sexy and glamorous door de tabaksindustrie in de markt kunnen worden gezet. Ze verbeelden dan wat ze werkelijk zijn: extreem dodelijke producten die de levens van duizenden gezinnen verwoesten.

Er is geen mogelijkheid meer om het product aantrekkelijk te maken. Dus geen vrolijke roze bloemetjes meer of andere sexy en stoere pakjes.

Dat de maatregel helpt om de verkoop van tabaksproducten te verminderen, blijkt wel uit het heftige verzet van de industrie. Als de tabaksindustrie zo zeker is dat het niet effectief is, waarom spendeert ze dan miljoenen aan campagnes en rechtszaken tegen de Australische overheid? Hoe harder de industrie schreeuwt, hoe effectiever een maatregel is, zeggen we in de internationale wereld van de tabaksontmoedigings.

Het enige doel van de tabaksindustrie is het veiligstellen van hun markt door nieuwe rokers aan zich te binden. Het gaat de industrie niet om onze volksgezondheid. In artikel 5.3 van het verdrag van de Wereld Gezondheidsorganisatie staat daarom dat de overheid bij beleidsbepaling over tabakswaren niet met de industrie moet praten vanwege onverenigbare belangen. De Nederlandse regering heeft dit verdrag ondertekend, maar handelt er niet naar. Hier mag de vos mee over de kippen waken.

Het wordt tijd dat onze overheid zich net zo moedig opstelt als die van Australië, Noorwegen, Uruguay, Ierland en Turkije en stappen durft te zetten om de volksgezondheid te bevorderen. Laat ze kiezen voor de gezondheid van de burger en niet voor een gezonde tabaksindustrie. Het effect van het toelaten van de tabaksindustrie aan de onderhandelingstafel is al merkbaar: effectieve maatregelen worden teruggedraaid en tegengehouden. Internationaal wordt er bezorgd naar Nederland gekeken, omdat de angst bestaat dat ook elders overheden zwichten voor de macht van de tabaksindustrie.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie