null Beeld
Beeld

Antwoord op de vraag vanMonic Slingerland

Hormoonbehandeling? ‘Laat de veertienjarige groeien in zijn of haar nieuwe lijf’

Is veertien de goede leeftijd om net als ‘Nikkie Tutorials’ met hormoonbehandeling te beginnen, als je lichaam niet past bij je identiteit? Lezers antwoorden verschillend op de vraag van Monic Slingerland.

Handig vroeg te beginnen

Als je veertien bent, ontdek je dingen, zoals seksualiteit. Als je zeker weet dat je in het verkeerde lichaam zit, is het handig vroeg te beginnen met een hormoonbehandeling. Door de ontwikkeling af te remmen zul je daar later als ander geslacht weinig van zien. Als je later begint, zijn deze geslachtskenmerken verder ontwikkeld.

Maarten van der Knijff (13), Hoek van Holland

Lijf van nature

Tegen de hype in blijf ik het verwerpelijk vinden op grond van een gevoelsleven een lichaam te verbouwen. Heb te vaak gezien dat mensen in andere levensfasen na lang hetero zijn meenden homo, lesbisch of bi te zijn, daarna weer wat anders. In deze tijd kun je afwijkende gevoelens als geaccepteerd beleven met het lijf dat je van nature kreeg. De moeder van deze beroemdheid focuste vóór de geboorte op een meisje. Dat vind ik bedenkelijk.

Rudolf Rasink, Liessel

Groeien

Als moeder van een dochter naar zoon, nu 31 jaar oud, zeg ik uit ervaring dat beginnen met een hormoonbehandeling bij veertien jaar geen probleem is. Bij een meisje naar jongen is eerder misschien wenselijker, denk aan borstontwikkeling en menstruatie. Mocht het kind zich bedenken, dan kan zonder problemen gestopt worden. Het geeft de jongere tijd om te groeien in het ‘nieuwe’ lijf. De puberteit is al zo’n achtbaan vol emoties. Ik ben blij dat ik mijn zoon kon steunen in deze moeilijke periode.

Dorien Colijn, Emmeloord

Pesterijen

Als homoseksueel weet ik dat je als puber een barrage aan verwachtingen en ideaalbeelden op je afgevuurd krijgt. Onze samenleving zit vol waarschuwingen tegen de beslissing van een kind om uit de kast te komen, of een geslachtsoperatie te ondergaan. Van pesterijen tot aan geweld. Als een kind dat weloverwogen naast zich neerlegt, past groot applaus.

Giel van der Steenhoven, Maarn

Oplossing

Als een jongere van veertien zich zo ongelukkig in het lichaam voelt, en zeker weet dat hij of zij van geslacht wil wisselen, sta ik achter de hormoonbehandeling. Ik zou wel goed bespreken met diegene wat de behandeling inhoudt. En of je er spijt van zou kunnen krijgen. Maar ik vind dat iedereen gelukkig met zijn eigen lichaam en geslacht moet kunnen zijn.

Senna Rijsdijk (13), Bergschenhoek

Bejubelend

Ik heb respect voor iedereen die worstelt met zijn of haar genderidentiteit. Toch kan ik niet nalaten mijn zorg uit te spreken over de bejubelende nieuwsgeving. Vergeet niet dat transgenders vaker denken aan suïcide en vaker ook een poging hiertoe doen.

Anke Leys, Driebergen

Geen oordeel

Volgens mij moet de vraag zijn: ‘Hoe zorgen we ervoor dat arts, ouders en kind samen een weloverwogen beslissing nemen?’ Laat iedereen de ruimte om een eigen afweging te maken. En laten we geen norm stellen en een oordeel vellen over de keuzes van anderen. Ook als die niet zo passen in ons eigen wereldbeeld.

Max Blaauwbroek, Nijmegen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden