null Beeld

OpinieCommentaar

Hongarije moet nu de consequenties voelen

Redactie Trouw

Viktor Orbán heeft een project. Hij wil van Hongarije, het land waar hij bij elkaar al vijftien jaar premier van is, een conservatief bolwerk in Europa maken – een fort tegen progressieve ideeën over tradities, seksualiteit, migratie en globalisering. Dat alles binnen wat hij een ‘illiberale democratie’ noemt, waar de tegenmacht (rechters, media) meer en meer ingekapseld wordt. Het project is inmiddels al flink op streek. Met allerlei wetten, maatregelen en stevige retoriek is de maatschappelijk ruimte voor migranten, seksuele minderheden en progressieve krachten de afgelopen jaren beetje bij beetje kleiner geworden.

Deze week kwam er weer een nieuw element bij: in een wet die bedoeld is om kinderen tegen seksueel geweld te beschermen, staan bepalingen die het ‘propageren’ van homoseksuele relaties en geslachtsverandering verbieden, op scholen en in tv-programma’s die op kinderen zijn gericht. Daardoor komen voorlichtingscampagnes over homo- en transgender-onderwerpen op de tocht te staan, en is het nog maar de vraag of een populaire Hongaarse soap met een homoseksueel personage voortaan nog voor 22 uur uitgezonden mag worden.

De wet volgt op andere wetten die het lhbt’ers moeilijk maken. Zo is het voor homoseksuelen bijna onmogelijk om kinderen te adopteren, mogen ze niet trouwen, en kunnen transgenders bijvoorbeeld hun aangeboren gender niet aanpassen in hun paspoort.

Met de nieuwe bepalingen doet Orbán opnieuw een stap richting een claustrofobische samenleving, waarin alles wat afwijkt van een zeer nauw omschreven ‘normaliteit’ naar de randen wordt gedreven of simpelweg wordt verboden. Daarmee volgt hij het voorbeeld van een land als Rusland, waar ‘homo-propaganda’ al verboden is sinds 2013.

De Europese Unie zat er bij en keek ernaar: de nieuwe wet kon in eerste instantie slechts rekenen op wat afkeurend gemompel. Dat is inmiddels, na een paar dagen, wel veranderd: ook Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen deed inmiddels een duit in het zakje met een tweet waarin ze zei dat diversiteit juist omarmd moet worden. Inmiddels is de Commissie ook een onderzoek begonnen om te kijken of Hongarije zich wel aan Europese wetten houdt.

Dat onderzoek moet er inderdaad komen, liefst snel, en ook consequenties hebben. Er bestaat tegenwoordig een koppeling tussen subsidieverstrekking vanuit Brussel en het respecteren van de rechtsstaat in lidstaten. Het wordt tijd dat Brussel Hongarije raakt waar het zonder twijfel het meeste pijn doet: in de portemonnee. In een moderne Europese Unie, een waardengemeenschap die een voorbeeld wil zijn voor de wereld, is simpelweg geen plaats voor het marginaliseren en onderdrukken van minderheden.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden