null Beeld

De vraag vanMonic Slingerland

Homoseksuele leerlingen beschermen? Ja. Maar moet de overheid dat doen?

Moet de overheid zich bemoeien met seksualiteit op school? De lezers zijn verdeeld.

Monic Slingerland

Strijdig

Ja, de overheid moet zich meer bemoeien met wat scholen leren over huwelijk en homo’s. Zij mag niet toestaan dat vrijheid van onderwijs zo wordt geïnterpreteerd dat dit strijdig is met andere grondwetsartikelen. Dat wil niet zeggen dat onderwijs bij een christelijke partij niet in goede handen zou zijn, zoals Nelleke Noordervliet (Opinie, 14 november) stelt.

Wilfred de Zeeuw, Naaldwijk

Zelf regelen

Dat reformatorische scholen het huwelijk tussen man en vrouw de ideale samenlevingsvorm vinden, dat verbaast me niet. Dat mogen ze best uitdragen. Maar de reformatorische gemeenschap weet ook dat homoseksualiteit bestaat. De kunst voor deze scholen is om mensen die andere keuzes maken over seksualiteit niet uit te sluiten, maar met respect en liefde te bejegenen. Daarin zullen ze ook hun kinderen moeten begeleiden. Ze moeten ermee leren omgaan dat idealen niet door iedereen gedeeld worden. Dat meer overheidsbemoeienis dit gaat bewerkstelligen, daar geloof ik niet zo in.

Joki Harms, Hoorn

Benauwend

Ik pleit er voor om het gesprek aan te gaan over artikel 23 van de Grondwet en dit te hertalen naar deze tijd. Ik wil mij beschermd weten door een overheid die een veilig klimaat schept voor lhbti-ers. Ik heb mijzelf aan de benauwende reformatorische werkelijkheid ontworsteld in de jaren tachtig. Ik ben nog altijd dankbaar voor die mensen op mijn pad, zoals mijn ouders, die artikel 1 van de Grondwet voorgeleefd hebben door mij kennis te laten maken met een God die liefde is. Aan ons allen de oproep om in gesprek te blijven.

Cobien Haasjes, Zwolle

Geregeld

Het gaat hier over artikel 23 van de Grondwet. Hoe overheid-gereguleerd wil je het hebben!

Veroniek Clerx, De Bilt

Opvoeding

De kern van Grondwetsartikel 23 is dat het primaat van de opvoeding bij de ouders ligt en niet bij de staat. Als je vindt dat dit bij de overheid hoort moet je ook niet zeuren over Hongarije of China. Daar mengt de overheid zich ook in de waarden en normen die zij graag ingebed zien in de opvoeding. Het is een belangrijk kenmerk van democratie, dat de meerderheid de minderheden niet dwingt om haar overtuigingen over te nemen.

De vrije mens wil graag zijn kinderen opvoeden met de eigen waarden en normen. Daarom heet het vrijheid van onderwijs.

Ton Smit, Utrecht

Enqûete

Overheidsbemoeienis met identiteitsgevoelig onderwijs van scholen? Nee, eerder een enqûete over afschaffing van het bijzonder onderwijs. Anno 2020 is een land gebaat bij breed en informatief onderwijs, met erkenning van ieders bestaansrecht, aandacht voor burgerschap, geschiedenis, religie en seksuologie. Voor onderwijs in een bepaalde levensvisie organiseert een groepering dan zelf een naschoolse activiteit.

Ankie Szlapka , Oldemarkt

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden