null

OpinieSchulden

Hogere zorgpremie als straf voor betalingsachterstand kan echt niet

De wanbetalersregeling van zorgverzekeraars brengt mensen met schulden in nog groter problemen. Niet meer van deze tijd, schrijft Marthe Riemeijer, beleidsadviseur Valente.

Marthe Riemeijer

Wie schulden maakt, moet op de blaren zitten. Dat was lange tijd de gedachte. ­Gelukkig ontstaat er steeds meer ­begrip voor de schuldenaar. Er is nu meer inzicht in het ontstaan en de gevolgen van problematische schulden. Een afspraak vergeten wordt niet meer direct gezien als niet willen of gebrek aan motivatie.

Ook voor schulden die voorheen een schuldhulpverleningstraject in de weg stonden, zijn nu meer oplossingen. Zeker in coronatijd is het belangrijk om voor ogen te houden dat iedereen in de schulden terecht kan komen en dus niet meteen beboet zouden mogen worden.

Boetedenken

Toch bestaat er nog één bijzondere vorm van zulk boetedenken: de wanbetalersregeling. Bij een betalingsachterstand van zes maanden meldt de zorgverzekeraar de verzekerde aan bij het CAK. Vanaf dat ­moment moet de verzekerde een ­bestuursrechtelijke premie betalen van 152,50 euro per maand. Met deze hogere premie lost de schuldenaar zijn schuld bij de zorgverzekeraar niet af. Bovendien wordt het incassotraject voortgezet, er mag zelfs beslag worden gelegd op de zorgtoeslag. Mensen komen hierdoor onder het bestaansminimum terecht.

Een voorbeeld uit de praktijk: de heer P. meldde zich in Utrecht aan voor schuldhulpverlening. Van zijn inkomen gaat direct 152,50 euro per maand naar het CAK. De zorgverzekering heeft beslag gelegd op zijn zorgtoeslag en P. heeft onder druk van deze zorgverzekeraar nog eens een betalingsregeling afgesproken. Hij is daarmee 283,50 euro per maand kwijt aan de zorgverzekering, zonder een aanvullende zorgverzekering. P. kan zijn vaste lasten niet meer betalen en komt steeds verder in de problemen.

Per januari 2021 zijn zorgverze­keraars verplicht signalen van achterstanden door te geven aan de gemeente. De gemeente onderzoekt vervolgens of (schuld)hulp nood­zakelijk is. Zo worden mensen met zorgverzekeringsschulden geholpen in plaats van gestraft. Ons voorstel is daarom om de boete binnen de wanbetalersregeling af te schaffen. De basispremie kan zo nodig alsnog ingehouden worden op het inkomen.

Passende manier

Een hogere premie als straf voor het hebben van schulden is niet meer van deze tijd. In het regeer­akkoord staat hoe belangrijk het is dat mensen met schulden op een passende manier geholpen worden. Helaas is het afschaffen van de wanbetalersregeling vergeten. Laten we dit corrigeren en het boetedenken helemaal stoppen.

Lees ook:

Carola Schouten is de eerste minister voor armoedebeleid: ‘Onze wet kent een boete op compassie’

De afgelopen weken is Trouw het land in getrokken om te spreken met verschillende mensen die in armoede leven. Deze week als afsluiter een interview met de eerste minister voor armoedebeleid, Carola Schouten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden