null

OpinieDefensiebudget

Hogere militaire uitgaven leiden tot nieuwe conflicthaarden en verdere escalatie

Beeld Trouw

Met het oog op de taken van defensie zijn meer of betere wapens niet nodig, integendeel, schrijven Greetje Witte-Rang en Harry Pals, beiden betrokken bij Kerk en Vrede.

Defensie-adviseur Hugo Vijver reageert (Opinie, 19 april) op een eerder pleidooi tegen verhoging van het defensiebudget. Hij pleit juist vóór verhoging. Aanleiding voor dit debat is het artikel in Trouw (2 april) waarin vier legercommandanten de noodklok luiden over de staat waarin defensie verkeert.

In zijn afsluitende zin stelt defensieadviseur Vijver ons gerust: het ging de vier legercommandanten niet om een hoger budget, maar om een budget ‘dat past bij de taken van de krijgsmacht’. Dat klinkt al veel redelijker dan de uit de lucht gegrepen Navo-norm van 2 procent van het bruto binnenlands product (wat voor Nederland een structurele verhoging van het defensiebudget van 9 naar 14 miljard euro zou betekenen). En dat roept de vraag op: wat verwacht de politiek van de krijgsmacht?

Terzijde: in de afgelopen weken zijn veel vraagtekens gezet bij de ondoorzichtige manier waarop het geld voor defensie wordt besteed, onder andere door de Algemene Rekenkamer. Discussie daarover – juist ook in de aanloop naar een nieuw regeerakkoord – zou prioriteit moeten hebben boven een herhaald pleidooi voor meer geld.

Peperdure gevechtsapparatuur zit hulpverlener eerder in de weg

Volgens Vijver speelt defensie ‘een steeds belangrijker rol’ bij de aanpak van crises, epidemieën en klimaatverandering. Welke rol dan? Voor hulpverlening bij een pandemie of bij natuurrampen ten gevolge van klimaatverandering heb je geen peperdure gevechtsapparatuur nodig. Die zit de hulpverlener eerder in de weg.

En wat betreft het tegengaan van de klimaatverandering zelf: de militaire sector levert een enorme bijdrage aan de wereldwijde CO₂-uitstoot (die bijdrage is onder druk van de VS bij het Klimaatakkoord van Parijs buiten beschouwing gelaten). Als Defensie een bijdrage wil leveren aan de aanpak van klimaatverandering, zou zij zich eerst maar eens dezelfde taakstellingen moeten opleggen die in Parijs voor andere sectoren zijn overeengekomen.

Ja, Defensie beschermt Nederland en Europa hardhandig tegen de toestroom van klimaatvluchtelingen, maar dat is geen aanpak van de klimaatverandering zelf.

Grondige evaluatie van de War on Terror

Bestrijding van internationale crises dan? Het is tijd voor een grondige evaluatie van de oorlogen die de afgelopen twintig jaar in het kader van de War on Terror door het Westen zijn begonnen in Afghanistan, Irak en Libië. Wie kan ontkennen dat die oorlogen de crises in die landen enorm vergroot hebben?

Vijver negeert het feit dat de Navo gigantisch veel meer uitgeeft aan defensie dan Rusland en China samen. De kilheid die Vijver aan Poetin en Xi toedicht, ervaren zij hoogstwaarschijnlijk bij ons. De grootschalige semi-permanente aanwezigheid van Navo-troepen aan de Russische grens zal juist door de Russen als bedreiging ervaren worden en het lot van de gevangen oppositieleider Navalny op geen enkele manier verbeteren. Integendeel.

Ook hier is de enige remedie om het niet langer te zoeken in meer militaire dreiging, maar om – net als in het Helsinki-proces ten tijde van de Koude Oorlog – toenadering te zoeken. Dat kan alleen door langzame en taaie diplomatie, zoals die hopelijk op gang komt tussen de VS en Iran en waarvan we nu een begin zien tussen Iran en Saudi-Arabië.

Het recente Chinees-Amerikaanse gesprek over hogere klimaatambities brengt de wereld verder dan de keiharde confrontaties van de afgelopen jaren.

Kernwapens

Ten slotte: de overtuiging dat afschrikking een vorm van conflictpreventie zou zijn is een uiting van een doodlopende politiek, die onze wereld al jaren in de greep houdt. Die politiek heeft ons genocidale kernwapens opgeleverd, en steeds hogere militaire uitgaven. En die politiek leidt steeds weer tot nieuwe conflicthaarden en verdere escalatie. Zo wordt de wereld onveiliger in plaats van veiliger.

Lees ook:

Geef ons geld, zeggen deze topmannen van Defensie: ‘Wij zijn de klaplopers van de Navo’

De top van Defensie vindt dat er fors meer geld bijmoet om de krijgsmacht overeind te houden. Bij wijze van uitzondering treden ze daarom in de openbaarheid.

Geef Defensie een budget dat past bij een krijgsmacht in een onveiliger wordende wereld

China en Rusland in toom houden en ook helpen een pandemie te bestrijden? Dat vergt meer middelen voor de krijgsmacht, betoogt defensie-beleidsadviseur Hugo Vijver.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden